Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν την Τετάρτη: «Ανατολίτικο παζάρι» με S-400 και Συρία
Ανανεώθηκε:
Στο Σότσι στρέφεται η προσοχή αύριο, Τετάρτη, όπου πρόκειται να συναντηθούν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών θα είναι πλούσια, από τις διμερείς σχέσεις έως τη Συρία και άλλες περιφερειακές διενέξεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί και δεύτερη συστοιχία S-400, με το Κρεμλίνο να «δείχνει» καθυστερήσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή αύριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επί τάπητος θα τεθούν η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, και η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία.
Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν γίνεται σε μια περίοδο όπου στη βόρεια Συρία υπάρχει μια ανάφλεξη, με τη Ρωσία να έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα. Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι «ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν τρεις επιδρομές εναντίον θέσεων φιλοτουρκικών οργανώσεων ανταρτών στην περιοχή Μπασοφάν, νοτιοδυτικά της πόλης Αφρίν» στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού.
Ρωσικά μαχητικά έπληξαν επίσης θέσεις των ανταρτών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Δεν έκανε λόγο για απώλειες.
Τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών στο Σότσι. Ο Ερντογάν έχει πει ότι ορισμένες από τις συνομιλίες με τον Πούτιν θα είναι μεταξύ τους, χωρίς συνοδευτικές αντιπροσωπείες.
Κατά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν θα πιέσει για επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε πέρυσι για τον τερματισμό των επιθέσεων. Από την πλευρά της η Μόσχα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την βόρεια Συρία.
Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τόνισε από την πλευρά του ότι η Τουρκία τηρεί τις αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι περιμένουν πως η άλλη πλευρά θα τηρήσει επίσης τις ευθύνες της βάσει της συμφωνίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή μιας προηγούμενης ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών περιπολιών με τη συμμετοχή της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι η παρουσία άλλων δυνάμεων εμποδίζει τις προσπάθειές του να επανενώσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατεύματα στη βόρεια Συρία και υποστηρίζει αντάρτες που αντιτίθενται στον Άσαντ, ο οποίος με την υποστήριξη της Μόσχας τους οδήγησε πίσω σε μια μικρή έκταση στα τουρκικά σύνορα.
Οι S-400
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ρωσία προτίθεται να συζητήσει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες όσον αφορά στην αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Πεσκόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο προέδρων δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι S-400 θα συζητηθούν στο Σότσι, με έναν εξ αυτών να αντιπαραθέτει αυτό που περιέγραψε ως άκαμπτη στάση της Ουάσινγκτον συγκριτικά με την προσέγγιση της Μόσχας. «Με τη Ρωσία μπορούν να γίνουν τουλάχιστον βήματα προσανατολισμένα στη λύση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία με νέες κυρώσεις στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε επίσης την Τουρκία σχετικά με την απόκτηση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία.
Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020 στο Κρεμλίνο. Οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών εξαιτίας της πανδημίας ήταν είτε τηλεφωνικές είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης.