ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Ερντογάν: «Επιφυλακτικός» έναντι της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν - Ερντογάν: «Επιφυλακτικός» έναντι της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν
Turkish Presidency via AP, Pool

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τήρησε σήμερα επιφυλακτική στάση ως προς τη μεταβατική κυβέρνηση που ανακοίνωσε στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξή της. Την ίδια στιγμή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες τόσο με τους Ταλιμπάν, όσο και με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση οι Ταλιμπάν - Στις λίστες του FBI ο υπουργός Εσωτερικών

«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε μόνιμη, αλλά έχει ανακοινωθεί μια προσωρινή κυβέρνηση» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Ερντογάν.

Στάση αναμονής για αναγνώριση των Ταλιμπάν

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φάνηκε επίσης επιφυλακτικός για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» για την αναγνώριση του νέου καθεστώτος.

Κατά τον Τσαβούσογλου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση αναμονής πριν αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, θέση ανάλογη με αυτήν που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η νέα αφγανική κυβέρνηση πρέπει να είναι «χωρίς αποκλεισμούς», γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες και εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της χώρας πρέπει να λάβουν υπουργικές θέσεις, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Συνομιλίες Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, όπου έχει ακόμη διπλωματική παρουσία, για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας να ξαναλειτουργήσει.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν ελέγχουν πλέον τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν και ότι το αεροδρόμιο στην Καμπούλ βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του συνεργάζεται με το Κατάρ και τις ΗΠΑ για τους όρους υπό τους οποίους το αεροδρόμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει εκ νέου για τις τακτικές πτήσεις που απαιτούνται για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί και την αποκατάσταση διπλωματικών αποστολών στην Καμπούλ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η ασφάλεια παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο, τονίζοντας ότι οι εμπορικές πτήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν έως ότου οι αεροπορικές εταιρείες και οι ασφαλιστικές αισθανθούν ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ασφαλείς.

«Κατά τη γνώμη μου, οι Ταλιμπάν ή οι αφγανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρέχουν ασφάλεια έξω από το αεροδρόμιο. Αλλά εντός, θα μπορούσε να υπάρχει μια εταιρεία ασφαλείας που θα έχει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας ή όλων των άλλων εταιρειών. Ακόμα κι αν οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Turkish Airlines, επιθυμούν να πετάξουν εκεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα το επιτρέψουν» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ισλαμικό Εμιράτο και δίκτυο Χακανί

«Ισλαμικό Εμιράτο» ανακήρυξαν στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύνθεση μεταβατικής κυβέρνησης. Στα ηνία της βρίσκεται ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, εκ των ιδρυτών του ισλαμιστικού κινήματος, ενώ υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο γιος του ιδρυτή του διαβόητου δικτύου Χακανί, ο οποίος και περιλαμβάνεται στις λίστες καταζητούμενων του FBI.

Αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του κινήματος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, τρεις εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Ο Σαραχουντίν Χακάνι, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, είναι ο σημερινός αρχηγός και γιος του ιδρυτή της εξτρεμιστικής στρατιωτικής ομάδας «δίκτυο Χακανί» που πρόσκειται στους Ταλιμπάν και ευθύνεται για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στα 20 χρόνια του πολέμου που ακολούθησε την επιχείρηση των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με το ευρύτερο κίνημα των Ταλιμπάν, το δίκτυο Χακάνι έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Μουλάς Μοχαμάντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ.

Υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση θα είναι ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, και αναπληρωτής του ο Μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Χαναφί.

Ουδεμία γυναίκα περιλαβάνεται στη μεταβατική κυβέρνηση.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Και οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή.