ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνομιλίες της Βρετανίας με τους Ταλιμπάν για την ασφαλή έξοδο πολιτών της

Αφγανιστάν: Συνομιλίες της Βρετανίας με τους Ταλιμπάν για την ασφαλή έξοδο πολιτών της
AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλιστούν πως το ισλαμιστικό κίνημα  θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του την ασφαλή έξοδο από τη χώρα.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, ο Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο πόλεμος έπρεπε να τελειώσει

Έχοντας «ρίξει την αυλαία» του μακροβιότερου πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε σε νέο διάγγελμα τόσο της απόφασης για αυτή καθαυτή τη στρατιωτική απόσυρση από το έδαφος του Αφγανιστάν, όσο και της διατήρησης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν «μίας από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες στην Ιστορία» σε μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη, αλλά «εξαιρετικά επιτυχημένη», όπως την χαρακτήρισε, επιχείρηση εκκένωσης.

O Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν παντού» τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), ενώ παράλληλα σημείωσε πως η απόσυρση από το Αφγανιστάν δεν σηματοδοτεί μόνο τη λήξη του πολέμου στη χώρα της κεντρικής Ασίας, αλλά και το τέλος εποχής για τις στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ «να αναδιαμορφώσουν άλλες χώρες».

«Αυτή η απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον τερματισμό μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για να 'ξαναφτιάξουμε' άλλες χώρες» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα καίριο στοίχειο του διαγγέλματός του.

«Είδαμε μια αποστολή κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες και να σταματήσουμε επιθέσεις, να μετουσιώνεται σε αντάρτικο, οικοδόμηση έθνους, να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό, συνεκτικό και ενωμένο Αφγανιστάν, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων της ιστορίας του. Το να μετακινηθούμε από αυτή τη νοοτροπία και αντίστοιχες στρατιωτικές αποστολές μεγάλης κλίμακας, θα μας κάνει πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς, και ασφαλέστερους στην πατρίδα» επισήμανε.

«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία»: Ήταν τα λόγια με τα οποία «άνοιξε» το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, υπεραμυνόμενος κατ' επανάληψη και σε αμυντική γραμμή της απόσυρσης από το Αφγανιστάν, με κεντρικό άξονα ότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν πλέον προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

«Ολοκληρώσαμε μία από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες στην Ιστορία. Καμία χώρα ιστορικά δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο: Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ικανότητα και τη θέληση να το πράξουν» ανέφερε ως προς τη διαδικασία απομάκρυνσης ξένων υπήκοων και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και τις σύμμαχες χώρες.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η διακυβέρνησή του θα συνδράμει στην απομάκρυνση όσων εκ των εναπομείναντων 100 έως 200 Αμερικανών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν επιθυμούν να φύγουν, ενώ σχετικά με τους χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς που έχουν μείνει πίσω ανέφερε πως «καμία χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για να απομακρύνει κατοίκους άλλης χώρας, και απέχουμε μακράν από το να έχουμε τελειώσει».

Και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ηγείται συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους περί ασφαλούς διέλευσης.

«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δημόσια δεσμεύσεις, που μεταδίδονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο το Αφγανιστάν, για ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε θέλει να φύγει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονταν με Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν σημειώνοντας ότι πέραν από τα λόγια, θέλει να δει τις πράξεις, και προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρά μέσα πίεσης.

Απέκρουσε, επίσης, τις επικρίσεις ότι η επιχείρηση εκκένωσης έπρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα, λέγοντας ότι και πάλι θα υπήρχαν ανάλογες σκηνές στο αεροδρόμιο.

Έπειτα από ένα πόλεμο καμία διαδικασία εκκένωσης δεν θα μπορούσε να γίνει με απόλυτα συντεταγμένο τρόπο άνευ περιπλοκότητας και προκλήσεων, δήλωσε και χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης «εξαιρετικά επιτυχημένη» χάρη στο θάρρος και τη γενναιότητα των αμερικανικών στρατιωτιών δυνάμεων.

«Αναλαμβάνοντας την ευθύνη» για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν τόνισε πως «ο πόλεμος αυτός έπρεπε να τελειώσει», επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος της αποστολής, η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και η εξάλειψη του κινδύνου μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα, είχε επιτευχθεί ήδη προ δεκαετίας.

«Ο κόσμος αλλάζει» συνέχισε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως προτεραιότητά του ήταν να προασπίσει και να προστατεύσει την Αμερική από τις απειλές του 2021 και όχι του 2001. Η τρομοκρατία έχει μετατοπιστεί επισήμανε, αναφερόμενος στις απειλές από την αλ-Σαμπάμπ, παρακλάδια της Αλ Κάιντα, και το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K).

«Ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες» υπογράμμισε.

H στρατηγική των ΗΠΑ πρέπει να αλλάξει και δεν χρειάζονται στρατεύματα επί του εδάφους για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, συνέχισε. «Χτυπήσαμε το ISIS-K από απόσταση αφότου σκότωσαν 13 από τους στρατιώτες μας και δεκάδες αθώους Αφγανούς» δήλωσε -αναφερόμενος στο αμερικανικό χτύπημα με drone στην Καμπούλ μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ- και προειδοποίησε: «ISIS-K δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας».

Κατά τον Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν.

«Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση» σημείωσε.

Ως προς την κατάρρευση του αφγανικού στρατού, ο Μπάιντεν δήλωσε πως παρόλο που αυτό συνέβη νωρίτερα του αναμενόμενου, οι ΗΠΑ ήταν προετοιμασμένες και γι' αυτό το σενάριο.