ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων

ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων
Johanna Geron, Pool Photo via AP

Μουδιασμένη η διεθνής κοινότητα δέχθηκε την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενώ τα περισσότερα κράτη τηρούν στάση αναμονής για τις δεσμεύσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπός τους κατά την πρώτη τους συνέντευξη τύπου. Προτεραιότητα για όλα τα κράτη παραμένει η ασφαλής αποχώρηση των υπυκόων τους από το Αφγανιστάν. Αυτό τονίστηκε και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, αναφέρεται ότι η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό.

Η Γαλλία επίσης δηλώνει ότι «αναγνωρίζει τις χώρες, όχι τα καθεστώτα», ενώ η Ρωσία δεν βιάζεται να αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προβληματιστεί σε σχέση με το παρελθόν και να σχεδιάσει το μέλλον, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, των γυναικών.

Ο ΟΗΕ, αναμένει οι Ταλιμπάν να ενεργήσουν βάσει των δεσμεύσεών τους, ενώ το ΝΑΤΟ τους καλεί να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστιν Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει μια κυβέρνηση Ταλιμπάν και η Γερμανία διαμηνύει ότι θα κρίνει τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους και βάζει τέλος στην αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

ΕΕ: Να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σημειώνει ότι «η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία».

Αναφέρει ότι «η ΕΕ τονίζει τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας όλων των πολιτών της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη. Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απομάκρυνσης από τη χώρα του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσής τους για τις κοινές μας αξίες».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυόταν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στο Αφγανιστάν και στην περιοχή.

Η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν».

«Μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να καθοριστούν με τη βία, αλλά μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και της αξιοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του αφγανικού λαού από το 2001, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. Το Αφγανιστάν ως κράτος που υπογράφει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τις αξίες, τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτό και να τιμά τις διεθνείς του υποχρεώσεις».

Υπογραμμίζεται ότι «για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει των αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισθέντων.

Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια», δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη.

«Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Γερμανία: «Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους»

«Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους Αφγανούς υπηκόους που είναι υποψήφιοι για αποχώρηση από τη χώρα.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συγκεκριμένη μεταβατική φάση να είναι ειρηνική και τούτο θα εξαρτηθεί από αυτό που η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα και εάν εμείς μπορούμε να πιστέψουμε τις δηλώσεις της», επισήμανε ο Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα δούμε τι θα πρέπει να πιστέψουμε τις επόμενες ημέρες. Συζητήσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που πιθανόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φύγουν από τη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν εγκατέστησαν σημεία ελέγχου παντού στην πόλη και ελέγχουν όλη την περιοχή και τα περίχωρα του αεροδρομίου», τόνισε.

Οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στο αεροδρόμιο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξένοι, όμως κανένας ντόπιος εργαζόμενος ή Αφγανός πολίτης» δεν έχει πρόσβαση εκεί.

Τέλος στην αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν βάζει η Γερμανία

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία σταματά την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Μίλερ δήλωσε πως η προτεραιότητα τώρα είναι να απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν όλο το προσωπικό που βοήθησε τους Γερμανούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό από τη γερμανική αρωγή των 250 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί φέτος για το Αφγανιστάν, αν και μπορεί να έχει διατεθεί στη χώρα αυτή χρηματοδότηση από άλλες πηγές.

Επίσης ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε πως οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι «ένα όνειδος για τη Δύση».

«Οι εικόνες απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα όνειδος για την πολιτική Δύση», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, επιμένοντας στην «ανθρώπινη τραγωδία» την οποία βιώνουν οι Αφγανοί, που επιχειρούν απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, και «για την οποία είμαστε συνυπεύθυνοι».

Είναι «μια πολιτική τομή που μας συγκλονίζει και θα αλλάξει τον κόσμο», υπογράμμισε επίσης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Γαλλία: «Αναγνωρίζουμε τις χώρες, όχι τα καθεστώτα»

Είναι «πάρα πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η παραμονή ή όχι της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ανέφερε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Προς το παρόν, η πρεσβεία παραμένει λειτουργική ακόμα κι αν έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου ο πρέσβης Νταβίντ Μαρτινόν και η ομάδα του διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των τελευταίων Γάλλων υπηκόων και Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τη Γαλλία.

Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε το επίπεδο εκπροσώπησης» της Γαλλίας στο μέλλον, διευκρινίζει το Ελιζέ, ενώ πολλές χώρες έχουν εκκενώσει τις πρεσβείες τους και απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό τους μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος των Ταλιμπάν από το Παρίσι δεν τίθεται, διότι «η Γαλλία αναγνωρίζει τις χώρες, όχι τα καθεστώτα».

Ιταλία: «Nα προβληματισθούμε για το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον»

Σε αποψινές δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στον ρόλο των χωρών της Δύσης.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβληματισθούμε σχετικά με την εμπειρία αυτή. Ξέρουμε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός αυτός δεν αφορά μόνον τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά όλη την περασμένη εικοσαετία και τον ρόλο της Δύσης στον αραβικό κόσμο».

Σε σχέση με τις μελλοντικές κινήσεις και εξελίξεις, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Ακόμη πιο σημαντικό από τους απολογισμούς και το παρελθόν, είναι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κινήσεις. Κατά την άποψη της Ιταλίας, το μέλλον συμπεριλαμβάνει την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, των γυναικών, και την προστασία όλων όσων εξετέθησαν τα περασμένα χρόνια για να προστατέψουν τα δικαιώματα αυτά στο Αφγανιστάν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι «η G20 αποτελεί τον φυσικό χώρο όπου μπορεί να ξεκινήσει μια διεθνής συνεργασία» και ότι «θα συνέλθει σύντομα και η G7, ενώ στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) με θέμα τις γυναίκες, στη Σάντα Μαργκερίτα Λίγκουρε της Ιταλίας».

ΝΑΤΟ: Να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση

Το ΝΑΤΟ εστιάζει στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης του προσωπικού των συμμάχων, των εταίρων και των Αφγανών που παρείχαν βοήθεια, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στολτενμπεργκ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ» προσέθεσε κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «για το ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου».

Συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες στο αεροδρομίου σταδιακά ξεκινούν εκ νέου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν.

Το αεροδρόμιο, όπως οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι είναι έτοιμες να δεχτούν Αφγανούς που εργάστηκαν γι' αυτούς αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από το Αφγανιστάν.

Ρωσία: Η Ρωσία δεν βιάζεται να αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν

Η Ρωσία προς το παρόν δεν βιάζεται να αναγνωρίσει την εξουσία του κινήματος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν βιαζόμαστε επίσης με την αναγνώριση, όπως και οι άλλες χώρες» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη έχει και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι με τον οποίο, όπως είπε, μίλησε χθες.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η Ρωσία διαπιστώνει θετικές ενδείξεις εκ μέρους των Ταλιμπάν όσον αφορά στην περαιτέρω εξέλιξη του Αφγανιστάν.

«Βλέπουμε ελπιδοφόρες ενδείξεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να έχουν μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη μόρφωση, με την εκπαίδευση των κοριτσιών και γενικά με την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο στους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι εργάζονταν για την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Γάνι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ελπίζει πως ο διάλογος των Ταλιμπάν με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων του Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί με τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και υποστηρίζει τον «καθολικό διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές και εθνοτικοθρησκευτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν».

Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία «υποστηρίζει την έκκληση του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για την έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν και οι Ουζμπέκοι και οι Χαζάροι και οι Τατζίκοι και όλες οι άλλες εθνικές ομάδες και όλες οι θρησκευτικές ομάδες» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Καναδάς: Ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει μια κυβέρνηση Ταλιμπάν

Ο Καναδάς «δεν προτίθεται να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

«Όταν βρίσκονταν στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, ο Καναδάς δεν αναγνώριζε την κυβέρνησή τους. Ανετράπησαν με τη βία και αντικαταστάθηκαν από μια κυβέρνηση δεόντως εκλεγμένη. Αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Οντάριο σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές.

Επαναλαμβάνοντας πως η άμεση προτεραιότητα δίνεται στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών υπηκόων εκτός του Αφγανιστάν, ο Τριντό εκτίμησε πως οι Ταλιμπάν θα πρέπει να «εγγυηθούν ελεύθερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για τους ασκήσουμε πίεση» σε αυτό το θέμα, τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε χθες πως «τρομοκρατήθηκε από τις εικόνες της απόγνωσης».

OHE: Περιμένουμε οι Ταλιμπάν να ενεργήσουν βάσει των δεσμεύσεων τους

Τα Ηνωμένα Έθνη θα χρειαστεί να δουν πράξεις από τους Ταλιμπάν επί τόπου στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μια πρώτη αντίδραση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα.

«Θα χρειαστεί να δούμε τι πράγματι συμβαίνει και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πράξεις επί τόπου όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.