ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα και κυβερνοπόλεμος: Η Δύση κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο για την «επίθεση» στη Microsoft

Κίνα και κυβερνοπόλεμος: Η Δύση κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο για την «επίθεση» στη Microsoft
AP Photo/Michel Euler, File

Για την μαζικής κλίμακας κυβερνοεπίθεση κατά της Microsoft νωρίτερα φέτος, κατηγορούν επισήμως και συντονισμένα την Κίνα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, με το ΝΑΤΟ να εκδίδει ταυτόχρονα δήλωση καταδίκης διαμηνύοντας ότι η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει «το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων της» προς αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν επέρριψε δημόσια σήμερα, Δευτέρα, σε χάκερ που εργάζονται για λογαριασμό των κεντρικών υπηρεσιών της Κίνας την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στους διακομιστές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Microsoft Exchange, με συνέπεια να επηρεαστούν τουλάχιστον 30.000 οργανισμοί παγκοσμίως.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το «χτύπημα» στην Microsoft σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της Κίνας από μία στοχευμένη εκστρατεία κατασκοπείας σε μαζικές «επιδρομές» και κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων, σημειώνει σχετικά το BBC.

Η Κίνα επισήμως αρνείται οποιαδήποτε σχετική κατηγορία, διατεινόμενη ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφής κυβερνο-εγκλήματος και πως και η ίδια έχει πέσει κατά το παρελθόν θύματα κυβερνοεπιθέσεων.

Η δημόσια κατηγορία με «οδηγό» τις ΗΠΑ, σε συντονισμό με σειράς συμμάχων τους -ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά- καταδεικνύει ακριβώς τη βαρύτητα της κατάστασης και τις σοβαρές διαστάσεις που έχει προσλάβει η δραστηριότητα του Πεκίνου στον κυβερνοχώρο.

Ζοζέπ Μπορέλ κατά Πεκίνου

Ο επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανακοίνωσή του καλεί την Κίνα να «αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».

«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευσε την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό χάκερ που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παραβίαση μέχρι σήμερα».

«Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά» σημειώνει.

«Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα να συνεχίσει την αντιμετώπιση κακόβουλης συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.

Καταδίκη από το ΝΑΤΟ

Κακόβουλες δραστηριότητες που υπονομεύουν την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στον κυβερνοχώρο καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σε όσους επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες ενέργειες.

«Καταδικάζουμε τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν και να βλάψουν την ευρωατλαντική ασφάλεια και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «επιβεβαιώνοντας την αμυντική εντολή του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, όπως ισχύει, ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει ενεργά, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει ολόκληρο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ατλαντική Συμμαχία τονίζει ότι θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στο εξελισσόμενο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο, το οποίο επηρεάζεται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε ισχυρές εθνικές πολιτικές κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της δέσμευσης του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο» τονίζεται.