ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ίσως έχει σύντομα έναν απρόσμενο υποστηρικτή στην Κεντρική Ασία: Τους Ταλιμπάν

Η Κίνα ίσως έχει σύντομα έναν απρόσμενο υποστηρικτή στην Κεντρική Ασία: Τους Ταλιμπάν
AP Photo, File

Από τη μία είναι μία κυβέρνηση που κατηγορείται για την κράτηση πάνω από 1 εκατομμύριο Μουσουλμάνων σε τεράστιους καταυλισμούς. Από την άλλη μίας από τα πιο εξτρεμιστικές στρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις στον κόσμο. Παρά τις διαφορές τους, ωστόσο, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Ταλιμπάν δεν αποκλείεται να συνεργαστούν σύντομα, τουλάχιστον προσωρινά.

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κερδίζουν συνεχώς έδαφος, και μάλιστα με σοκαριστική ταχύτητα, εγείροντας ανησυχίες ότι η πρωτεύουσα Καμπούλ είναι ίσως η επόμενη που θα πέσει.

Μάλιστα η οργάνωση είναι τόσο έτοιμη γι’ αυτό που εκπρόσωπός της δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας στην κινεζική εφημερίδα South China Morning Post ότι η Κίνα είναι φίλη χώρα και ότι οι συζητήσεις για επανεκκίνηση των σχέσεων πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό».

Η πιθανότητα η κινεζική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν στη μετά ΗΠΑ εποχή της χώρας δεν είναι τόσο απίθανη όσο φαίνεται. Το Αφγανιστάν παραμένει συστατικό – κλειδί στα μακροχρόνια διπλωματικά σχέδια του Πεκίνου για την περιοχή. Τον περασμένο Μάιο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλγια την επέκταση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν CPEC στο Αφγανιστάν, μια επέκταση που θα περιλαμβάνει δίκτυα μεταφορών και εμπορίου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Επιπλέον, η Κίνα δεν είναι αντίθετη σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, δεδομένου ότι η ίδια δημοσίως καλωσόρισε την στρατιωτική οργάνωση στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο του 2019 για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ταλιμπάν, εν τω μεταξύ, κατέστησαν σαφές ότι θα ήταν πρόθυμοι να παραβλέψουν τυχόν παραφωνίες, με έναν εκπρόσωπο να λέει στην Wall Street Journal νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ομάδα δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ασκήσει κριτική στην Κίνα για την υποτιθέμενη καταστολή των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Σινγιάνγκ. «Μας ενδιαφέρει η καταπίεση των Μουσουλμάνων... Αλλά αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» ανέφερε.

Ο γερουσιαστής του Πακιστάν Μουσαχίντ Χουσεϊν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πακιστάν-Κίνας, δήλωσε στο CNNi ότι οι Ταλιμπάν είναι πιο «ταπεινωμένοι και ρεαλιστές» από ό, τι κατά την προηγούμενη περίοδο στην εξουσία, και οι Ισλαμιστές βλέπουν την Κίνα ως «αξιόπιστο ενδιαφερόμενο εταίρο» στο Αφγανιστάν.

«(Αν αναλάμβαναν την εξουσία) θα χρειαζόταν κινεζική υποστήριξη για τη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Η ενοχλητική Κίνα είναι μια συνταγή για καταστροφή για τους Ταλιμπάν», είπε.

Οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας του Αφγανιστάν θα προκαλούσε σημαντική ανησυχία και στο Πεκίνο, το οποίο έχει επενδύσει σημαντικά στην Κεντρική Ασία μέσω του συστήματος εμπορικών συναλλαγών και υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ισλαμιστές μαχητές έχουν επιτεθεί σε Κινέζους υπηκόους και τα συμφέροντά τους στην πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η προοπτική περαιτέρω βίας είναι πιθανό να δημιουργήσει ανησυχία στο Πεκίνο, όπως και το φάσμα των εγχώριων Κινέζων μαχητών που βρίσκουν καταφύγιο στις παράνομες παραμεθόριες περιοχές του Αφγανιστάν.

Μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί δημόσια στην ανάκτηση εδάφους από τους Ταλιμπάν. Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισκέπτεται το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα, και αναμένεται να συζητήσει το θέμα του Αφγανιστάν με τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ωστόσο, σε μια ευρέως διαδεδομένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χου Σιζίν, ο εκδότης του κρατικού εθνικιστικού ταμπλόιντ Global Times, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θεωρούν την Κίνα «φίλο». Η εφημερίδα του, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να καταστρέψουν τη σχέση των Ταλιμπάν με το Πεκίνο θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την Σινγιάνγκ.«Η Δύση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων στην Σινγιάνγκ. Ήλπιζε να σπείρει διαφωνίες μεταξύ του Πεκίνου και των Ταλιμπάν», αναφέρεται στο άρθρο.

China could soon have an unlikely supporter in Central Asia -- the Taliban, by Ben Westcott, CNN