ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία - Μεταναστευτικό: Εγκρίνει νόμο για τη μαζική κράτηση αιτούντων άσυλο

Λιθουανία - Μεταναστευτικό: Εγκρίνει νόμο για τη μαζική κράτηση αιτούντων άσυλο
Ιρακινοί μετανάστες σε καταυλισμό σε λιθουανικό χωριό στη μεθόριο με τη Λευκορωσία AP Photo/Mindaugas Kulbis

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, αμφιλεγόμενο νόμο για τη μαζική κράτηση των αιτούντων άσυλο και περιόρισε τα δικαιώματά τους να ασκήσουν προσφυγή, σε μία απόπειρα να αποτρέψει και άλλους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Αψηφώντας διαμαρτυρίες από τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που καταγγέλλουν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Λιθουανίας διεθνείς και των δικαιωμάτων των μεταναστών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με τη θετική ψήφο 84 βουλευτών σε σύνολο 141 εδρών.

Η Λιθουανία καταγγέλλει τη «χρήση μεταναστών ως πολιτικό όπλο» εκ μέρους του καθεστώτος Λουκασένκο και καλεί στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά του Μινσκ, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει την κατασκευή φράκτη κατά μήκος της μεθορίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε εξίσου χθες, Δευτέρα, τη «χρήση μεταναστών ως πολιτικό όπλο» ενάντια στην Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους του Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας επίσης ότι υπάρχουν αναφορές για ανάλογες κινήσεις και στα σύνορα με την Πολωνία.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτειρκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας «να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της».

Η ΕΕ έχει λάβει σειρά περιοριστικών μέτρων και είναι έτοιμη για επιπλέον αξιολόγηση, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα απαντήσει πρακτικά η Ένωση σε τέτοιου είδους απειλές που δέχονται τα κράτη-μέλη, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι «εάν η Λευκορωσία επιμείνει στην στάση της» η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των κυρώσεων και να αναζητήσει πιο ισχυρές κυρώσεις στον οικονομικό τομέα.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικώ Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις επισήμανε χθες πως δεν είναι η πρώτη αναφορά που χρησιμοποιούνται μετανάστες ως πολιτικό όπλο, κάνοντας αναφορά και στην πίεση που έχει δεχθεί η Ελλάδα και ζητώντας χάραξη κοινή γραμμής εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση πολιτικών και υβριδικών απειλών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Λιθουανία έρχεται για πρώτη φορά ενώπιον τέτοιας κατάστασης, και συμπλήρωσε: «Αλλά για την Ευρώπη δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κρίση, όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο για να αλλάξει η πολιτική της χώρας. Η Φινλανδία το έχει αντιμετωπίσει αυτό στο παρελθόν, η Ελλάδα, πρόσφατα η Ισπανία και τώρα η Λιθουανία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει πλέγμα οικονομικών κυρώσεων, αλλά και τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρατικής αεροπειρατείας στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στις 23 Μαΐου 2021, και της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων.

Φράκτης και νέος καταυλισμός για μετανάστες

Η Λιθουανία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την κατασκευή φράκτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Λευκορωσία, αφού κατηγόρησε τις λευκορωσικές αρχές ότι στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ στην Λιθουανία.

Παράλληλα, γινε γνωστό ότι θα ανοίξει έναν νέο καταυλισμό για να στεγάσει μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στο έδαφός της, και συνεπώς στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτήν την εβδομάδα, θα λειτουργήσουμε τον καταυλισμό του Ντιεβενίσκες, που μπορεί να στεγάσει 500 ανθρώπους» δήλωσε η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών Αγκνε Μπιλοτάιτε έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση για την μεταναστευτική κρίση.

Ο καταυλισμός θα στηθεί γύρω από εκτός λειτουργίας σχολικό συγκρότημα και αργότερα θα επεκταθεί με σκηνές ή προσωρινές κατοικίες στην γύρω περιοχή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών.

Θα βρίσκεται σε έναν θύλακα λιθουανικού εδάφους που περιβάλλεται σχεδόν τελείως από λευκορωσικό έδαφος και συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω ισθμού πλάτους 2,5 χιλιομέτρων.

«Η απομόνωση διευκολύνει την διαφύλαξη της ασφάλειας των ανθρώπων και των μεταναστών» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα, 1.676 μετανάστες εισήλθαν παρανόμως στην Λιθουανία από την Λευκορωσία, οι 1.057 κατά την διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με τις λιθουανικές υπηρεσίες των συνόρων. Οι μισοί από αυτούς είναι Ιρακινοί υπήκοοι.