ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ ζέστης στον Καναδά - Στους 46,6 βαθμούς ο υδράργυρος

Ρεκόρ ζέστης στον Καναδά - Στους 46,6 βαθμούς ο υδράργυρος
AP Photo/Virginia Mayo

Την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του, 46,6 βαθμούς Κελσίου, κατέγραψε το χωριό Λάιτον στη Βρετανική Κολομβία, «σπάζοντας» ένα ρεκόρ ηλικίας 84 ετών, από τότε δηλαδή που η περιοχή καταγράφει καιρικά δεδομένα.

Καθώς το κύμα ζέστης μετακινείται από τα βορειοδυτικά του Ειρηνικού προς τον Νότο, ο δυτικός Καναδάς βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα, με την υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά να καταγράφει πάνω από 40 νέα ρεκόρ θερμοκρασίας εντός Σαββατοκύριακου.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο Καναδάς έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους ότι τα «επικίνδυνα» επίπεδα θερμότητας θα επιμείνουν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο Ντουμπάι», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη.

Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Κολομβία έφτασε στα ύψη.

«Επικίνδυνο κύμα καύσωνα» και στις ΗΠΑ

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων, με τον καύσωνα να πλήττει και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο Πόρτλαντ, την πρωτεύουσα του Όρεγκον, η θερμοκρασία έφτασε τους 44,4 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη από το 1940 που διατηρούνται αρχεία.

Στην πόλη, γνωστή για τον βροχερό της καιρό, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες σε πολλά καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και πάγο.

Στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσινγκτον, ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 39,4 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2009.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι καύσωνες.