ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Μπένετ κατά Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα με φόντο την εκλογή Ραϊσί

Ισραήλ: Μπένετ κατά Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα με φόντο την εκλογή Ραϊσί
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ AP/Emmanuel Dunand

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 21:30

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σχολίασε σήμερα, Κυριακή, ότι η εκλογή του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν αποτελεί «την τελική αφύπνιση» για τον κόσμο, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Μπένετ δήλωσε, μία ημέρα μετά την εκλογή Ραϊσί, ενός σκληροπυρηνικού δικαστή εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνομιλίες που διεξάγουν στη Βιένη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει επανειλημμένα ζητήσει την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ. Το 2018, περιέγραψε τη χώρα ως «καρκινικό όγκο» που έπρεπε να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ -αν και εξακολουθεί να είναι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Διακοπή των συνομιλιών στη Βιένη

Στο μεταξύ την Κυριακή συναντήθηκαν εκ νέου στη Βιένη οι διαπραγματευτές της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν προκειμένουν να συζητήσουν «πώς θα προχωρήσουν», όπως δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ενώ διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως σημειώθηκε πρόοδος για την ανανέωση της συμφωνίας.

Ορισμένοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία του ότι η εκλογή στο Ιράν του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί θα μπορούσε να περιπλέξει την πιθανή επιστροφή της χώρας στη συμφωνία.

Τελικά οι συνομιλίες διεκόπησαν, προκειμένου να έχουν οι συμμετέχοντες διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσες τους, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ενρίκε Μόρα δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, όμως επισήμανε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος κι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σύναψη μιας συμφωνίας, όταν επιστρέψουν.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μόρα. Έχουμε τώρα μεγαλύτερη σαφήνεια σε τεχνικά έγγραφα - όλα αυτά είναι αρκετά περίπλοκα - και αυτή η σαφήνεια μας επιτρέπει να έχουμε επίσης μια μεγάλη εικόνα για τα πολιτικά προβλήματα».

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία υπεγράφη το 2015 στη Βιένη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν η Γερμανία). Βάσει αυτής η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.

Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτή το 2018 υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις. Από τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει στην αυστριακή πρωτεύουσα συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ και με την έμμεση συμμετοχή της Ουάσινγκτον για την αναβίωση της συμφωνίας.

Αν και ο Ραϊσί προέρχεται από το πολιτικό κίνημα που είναι εχθρικό προς τις ΗΠΑ και απορρίπτει τη Δύση, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τονίσει ότι προτεραιότητά του αποτελεί η άρση των κυρώσεων προκειμένου να εξέλθει το Ιράν από την ύφεση.

Οι διαπραγματευτές έχουν εκτιμήσει ότι η εκλογή του δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται.