ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Ελβετοί για τα συνθετικά φυτοφάρμακα

Στις κάλπες οι Ελβετοί για τα συνθετικά φυτοφάρμακα
AP Photo/Seth Perlman

Αν θα γίνει η χώρα τους η δεύτερη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τα συνθετικά φυτοφάρμακα αποφασίζουν οι πολίτες της Ελβετίας μέσω δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα.

Η εκστρατεία και από τις δύο πλευρές έχει έντονες αντιπαραθέσεις και ισχυρά επιχειρήματα εκατέρωθεν.

«Τα συνθετικά φυτοφάρμακα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση της βιοποικιλότητας, η οποία απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Τα συνθετικά φυτοφάρμακα αποτελούν επίσης απειλή για την ανθρώπινη υγεία, είναι η αιτία αμέτρητων ασθενειών. Ακόμη και μικρές ποσότητες επηρεάζουν τη λειτουργία του σώματός μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την έκθεση σε αυτό το δηλητήριο» λέει ο Έντουαρντ Μίτσελ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νοσατέλ.

Στην αντίπερα όχθη οι αγρότες, που θεωρούν ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι άρα δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Στη χώρα μας, δεν παράγουμε αρκετά για να τροφοδοτήσουμε τον πληθυσμό μας, μιλάμε για το ποσοστό αυτάρκειας, που είναι οι παραγόμενες θερμίδες στην Ελβετία εν συγκρίσει με εκείνες που καταναλώνουμε. Έχουμε ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 60% αυτή τη στιγμή και το 40% των τροφίμων, θα πρέπει να εισαχθεί. Εισάγουμε από την Ευρώπη, τις γειτονικές χώρες, τη Νότια Αμερική και με την πρωτοβουλία αυτή, με την κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σύνθεσης, θα επηρεαστεί η παραγωγή. Εκτιμάται ότι η μείωση θα αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο, οπότε θα μειωθεί η επάρκεια 40%. Αυτό αν θέλουμε να έχουμε κυρίαρχο κράτος μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα», υποστηρίζει ο Φρανσίας Εγγκέρ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Ελβετών Αγροτών.

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γύρει προς την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων τότε η Ελβετία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτό το βήμα και η δεύτερη στον κόσμο μετά το Μπουτάν, το οποίο τα έχει απαγορεύσει από το 2013.

Ωστόσο, μία απόφαση απαγόρευσης από τους Ελβετούς αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο καθώς η Ελβετία είναι η έδρα της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας φυτοφαρμάκων παγκοσμίως, της Syngenta.