Συνάντηση Μπάιντεν – Τζόνσον: Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες και τα «αγκάθια» της συζήτησης
Χαμόγελα επικράτησαν στη συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζονσον, στην Κορνουάλη της Αγγλίας, παραμονή της τριήμερης Συνόδου Κορυφής της G7 που αναμένεται επικεντρωθεί σε μία σειρά θεμάτων, από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και 20 λεπτά με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να διαφωνήσει σε τίποτα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενόψει της G7.
Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν σχολίασε πως «και οι δυο παντρευτήκαμε με γυναίκες από ανώτερη κοινωνική τάξη», με τον Τζόνσον να απαντά:
«Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό με τον πρόεδρο. Βασικά, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα διαφωνήσουμε. Το θεωρώ απίθανο».
«Επιβεβαιώσαμε την ειδική σχέση -και το εννοώ- την ειδική σχέση μεταξύ των λαών μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση.
«Ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τις διαρκείς δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται και τα δύο έθνη μας που αποτελούν το ισχυρό θεμέλιο της συνεργασίας μας».
Κατά τη συνάντσηση συμφωνήθηκε η δημιουργία μια κοινής ειδικής ομάδας (task force) προκειμένου να συνεχιστούν τα ταξίδια μεταξύ των χωρών τους. Τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο του 2020.
Οι δύο ηγέτες δεν πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου καθώς το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ενδεχομένως να δημιουργούσε διπλωματική αμηχανία, τη στιγμή που το Λονδίνο υποστήριξε την Ουάσινγκτον στο θέμα επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου.
Άλλωστε η σχέση των δύο ηγετών δεν είναι και τόσο απλή δεδομένου ότι ο Μπάιντεν αντιτάχθηκε σθεναρά στο Brexit, που υπερασπίστηκε φανατικά ο Τζόνσον, τον οποίο έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «σωματικό και συναισθηματικό κλώνο» του Τραμπ.
Τον Σεπτέμβριο πριν κερδίσει την προεδρία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν θα μπορούσε να «γίνει θύμα του Brexit», λέγοντας ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, που θεωρείται από πολλούς ως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό της συμφωνίας και να αποτρέπει την επιστροφή σκληρών συνόρων».
Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι κάθε παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία προσβλέπει ο Τζόνσον.
Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία επιτεύχθηκε με την ενεργό συμμετοχή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, έβαλε τέλος σε 30 χρόνια βίας στην Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα σε ενωτικούς προτεστάντες και ρεπουμπλικανούς καθολικούς.