ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες… χάκαραν με «θαυματουργό» βακτήριο κουνούπια για να αντιμετωπίσουν τον δάγκειο πυρετό

Επιστήμονες… χάκαραν με «θαυματουργό» βακτήριο κουνούπια για να αντιμετωπίσουν τον δάγκειο πυρετό
AP Photo/Rick Bowmer

Επιτυχία έως και 77% για την αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού σημείωσε μια ρηξικέλευθη δοκιμή, μέσω της χειραγώγησης κουνουπιών που ευθύνονται για την εξάπλωσή του.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κουνούπια μολυσμένα με «θαυματουργά» βακτήρια τα οποία μειώνουν την ικανότητα των εντόμων να μεταδίδουν τον δάγκειο.

Η δοκιμή έλαβε χώρα στην πόλη Γιογκικάρτα της Ινδονησίας και επεκτείνεται με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εξαλείψει τον ιό.

Η ομάδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Κουνουπιών (World Mosquito Programme), η οποία εργάζεται για την εξάλειψη των ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια, όπως ο Ζίκα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη λύση ενάντια σε έναν ιό που, παρότι δεν ήταν γνωστός ευρέως πριν από 50 χρόνια, σήμερα έχει εξελιχθεί σε… βραδύκαυστη πανδημία καθώς τα κρούσματά του αυξάνονται δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1970 μόλις εννιά χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρά ξεσπάσματα αυτού του ιού, πλέον υπάρχουν περίπου 400 εκατομμύρια μολύνσεις τον χρόνο.

Γνωστός και ως «πυρετός που σπάει τα κόκκαλα», ο δάγκειος προκαλεί έντονους πόνους στους μύες και τα κόκκαλα.

Η δοκιμή χρησιμοποίησε κουνούπια μολυσμένα με το βακτήριο Wolbachia, το οποίο ένας από τους ερευνητές, η Katie Anders, περιγράφει ως «φυσικά θαυματουργό».

Το συγκεκριμένο βακτήριο δεν βλάπτει το κουνούπι, αλλά καταλαμβάνει τα ίδια μέρη του σώματος του κουνουπιού τα οποία χρειάζεται ο ιός του δάγκειου για να εισχωρήσει.

Καθώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους, η ύπαρξη του βακτηρίου δυσκολεύει πολύ τον ιό να αναπαραχθεί, επομένους είναι πολύ λιγότερο πιθανό γι’ αυτό να προκαλέσει μία μόλυνση, την επόμενη φορά που θα δαγκώσει το κουνούπι.

Η δοκιμή χρησιμοποίησε πέντε εκατομμύρια αυγά κουνουπιών μολυσμένα με το Wolbachia.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, έδειξαν μείωση 77% στα νέα κρούσματα και 86% μείωση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, για να είμαστε ειλικρινείς είναι καλύτερο και από αυτό που ελπίζαμε», δήλωσε η Dr. Anders στο BBC.

Η επιτυχημένη τακτική πρόκειται να επεκταθεί και σε περιοχές γύρω από την πόλη, με στόχο την εξάλειψη του δάγκειου στην περιοχή.

Η δοκιμή είναι ένα σημαντικό ορόσημο μετά από χρόνια έρευνας, καθώς το είδος κουνουπιού που εξαπλώνει δάγκειο πυρετό - Aedes aegypti - δεν είναι συνήθως μολυσμένο με Wolbachia.

Μελέτες μοντελοποίησης ασθενειών έχουν επίσης προβλέψει ότι το Wolbachia θα μπορούσε να είναι αρκετό για να καταστείλει πλήρως τον πυρετό του δάγκειου εάν μπορεί να εγκατασταθεί.

Ο Ντέιβιντ Χάμερ, καθηγητής παγκόσμιας υγείας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε ότι η μέθοδος είχε «συναρπαστική δυναμική» για άλλες ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Chikungunya που εξαπλώνονται επίσης από τσιμπήματα κουνουπιών.