ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kικίλιας: «Ετοιμαστείτε για μεγάλες μάχες - Να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

Kικίλιας: «Ετοιμαστείτε για μεγάλες μάχες - Να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

Λίγο πριν τις 18:00, ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η παράδοση-παραλαβή από τον Χρήστο Στυλιανίδη στον Βασίλη Κικίλια, με τον νέο πλέον υπουργό να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμος για «μεγάλες μάχες».

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι έχει απόλυτη επίγνωση στο που έχει έρθει, ενώ τόνισε ότι «δουλειά και προορισμός του είναι να γίνει η ζωή όλων καλύτερη».

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην καρδιά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όποιοι νομίζουν ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας, το λιμάνι ή ο Πειραιάς είναι δεύτερης ταχύτητας είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ετοιμαστείτε για μεγάλες μάχες» διαμήνυσε ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά»

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή δυνατότητα του λιμανιού του Πειραιά μίλησε για μεγάλα σχέδια, προσθέτοντας ότι «όπως εξελίσσονται έργα στο αεροδρόμιο το οποίο παρέχει υπηρεσίες στους ταξιδιώτες του και σέβεται τη ταξιδιωτική κίνηση φροντίζοντας ώστε οι υπηρεσίες του να αναβαθμίζονται συνεχώς, κάτι ανάλογο τρόπο θα διεκδικήσουμε το ίδιο και για το λιμάνι του Πειραιά από κοινού με τον δήμο, θα κάνουμε τις προσπάθειες μας και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα» επεσήμανε.

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά», πρόσθεσε στη συνέχεια. Κατόπιν, κάνοντας αναφορά στα πρώτα βήματα των επόμενων μηνών, δήλωσε ότι «θα υπηρετούμε τους πολίτες και τους ταξιδιώτες».

«Να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είπε επίσης ότι μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ακτοπλοΐα και την ελληνική κυβέρνηση θα γίνει ότι είναι καλύτερο δυνατό για να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

«Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά προκειμένου να έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα ενώ δίνουμε βάθος στρατηγικό στη χώρα να ταξιδεύουν όσοι περισσότεροι μπορούν στις άγονες γραμμές και στα ακριτικά νησιά μας» τόνισε.

Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα είπε ότι βάζει «ασπίδα προστασίας» στο Αιγαίο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και να ποινικοποιήσουμε αυτούς που ζητάμε να σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να προσδιοριστεί τι απαιτείται και τι μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα.

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν θα είναι στο διηνεκές εις το μέλλον καθώς η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να έρθει σε μια θέση που της αξίζει.

«Είναι ένα όνειρο όλων να έρθει η ναυτική εκπαίδευση στα επίπεδα τα οποία θέλουμε προκειμένου να κοσμεί την κληρονομιά που μας έχουν δώσει οι πρόγονοί μας», σημείωσε.

Στυλιανίδης: «Η ποντοπόρος ναυτιλία είναι το πιο δυνατό χαρτί μας»

O απερχόμενος υπουργός Χρ.Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια συγκινητική μέρα καθώς παραδίδει αυτό το υπουργείο σε άξια χέρια ενώ την ίδια στιγμή φεύγει από ένα υπουργείο που το ένιωσε ως οικογένειά του.

«Ουδείς αναντικατάστατος υπάρχει πάντα συνέχεια κυβέρνησης και κράτους» είπε ο κ. Στυλιανίδη, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία είπε ότι αποτελεί τη μεγάλη μας περηφάνια καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς.

«Η ποντοπόρος ναυτιλία είναι το πιο δυνατό χαρτί μας» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε σε μια σημαντική συμφωνία που κλείστηκε στα τέλη Νοεμβρίου με την ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι η ελληνική ναυτιλία πρωταγωνιστεί πλέον στον ΙΜΟ ενώ η Ελλάδα κατάφερε και πήρε την πρώτη θέση σε αυτόν τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό αποτελώντας πλέον τη γέφυρα συνομιλιών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με την απανθρακοποίηση και την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Ναυτιλίας τον Σεπτέμβριο του 2023 έθεσε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής: «Ασφάλεια-Εκσυγχρονισμός-Αναδιάρθρωση». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν οι στρατηγικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών ήταν πρώτη προτεραιότητα.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε επίσης ότι κεντρικός στόχος ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. «Επιτρέψτε μου να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι τα θέματα ασφάλειας, ειδικά στην ακτοπλοΐα, είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής».