ΚΟΣΜΟΣ

Ναφτάλι Μπένετ: Ποιος είναι ο ακροδεξιός που θέλει να «εξοστρακίσει» τον Νετανιάχου

Ναφτάλι Μπένετ: Ποιος είναι ο ακροδεξιός που θέλει να «εξοστρακίσει» τον Νετανιάχου
Abir Sultan/Pool via AP

Όχι μόνο ανακτά το ρόλο του ρυθμιστή στην τρικυμιώδη πολιτική σκηνή του Ισραήλ, αλλά ως φαίνεται είναι εκείνος που θα καταφέρει και το τελειωτικό χτύπημα στον μέχρι πρότινος «μεγάλο επιζώντα» Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο 49χρονος αρχηγός της ισραηλινής ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ -σύμμαχος και κατόπιν αντίπαλος, αλλά εξ ανάγκης κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου σχεδόν επί 15 χρόνια- «ρίχνει» τους τίτλους τέλους της 12ετούς πρωθυπουργίας του ηγέτη του Λικούντ, επιλέγοντας να συνταχθεί με την αριστερά του Γιαΐρ Λαπίντ σε έναν άκρως ετερόκλητο κυβερνητικό συναπισμό που μένει πάντως να επιβεβαιωθεί εάν όντως θα πάρει σάρκα και οστά.

Το αντάλλαγμα για τη στήριξη που έδωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενόσω έπαιζε σε διπλό ταμπλό;

Να αναλάβει πρώτα ο ίδιος πρωθυπουργός και να τον διαδεχθεί ο Γιαΐρ Λαπίντ στη συνέχεια, παρόλο που το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του τελευταίου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις κάλπες της 23ης Μαΐου κερδίζοντας 17 έδρες -11 περισσότερες από την παράταξη Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ενσαρκώνει την πλέον σκληρή γραμμή έναντι των Παλαιστινίων στο Ισραήλ­· αντιτίθεται σθεναρά στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο όπως ισχυρίζεται «θα καταστεί μακροπρόθεσμα τρομοκρατικό κράτος όπως Γάζα», ενώ παράλληλα υποστηρίζει την επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, όπου και εδράζεται μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «θρησκευτικός εθνικιστής», δηλώνει ότι βρίσκεται πιο δεξιά από τον Νετανιάχου και αρέσκεται να επιδίδεται σε προκλητικά σχόλια τόσο με στόχο τους Παλαιστινίους, όσο και την αριστερά.

«Έχω σκοτώσει πολλούς Άραβες στη ζωή μου και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό» είναι μία από τις πλέον εμπρηστικές δηλώσεις του που είχε κάνει πρωτοσέλιδα το 2013.

Οι Ισραηλινοί Εργατικοί πολιτικοί δεν έχουν κρύψει την απέχθειά τους για τον Ναφτάλι Μπένετ, με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ να τον αποκαλεί «κλόουν» που ηγείται ενός «παραληρηματικού, εθνικιστικού» κόμματος που έχει «οσμή φασισμού και διαφθοράς».

Έργα και ημέρες

Γεννημένος στην παράκτια πόλη Χάιφα του Ισραήλ και πτυχιούχος Νομικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο Μπένετ, γιος Εβραίων Αμερικανών μεταναστών, θα μπορούσε να μην είχε εισέλθει ποτέ στο χώρο της πολιτικής.

Έγινε πολυεκατομμυριούχος αφού πούλησε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyota που κατείχε έναντι 123 εκατ. ευρώ το 2005, και θα μπορούσε να είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του «πίνοντας κοκτέιλ στην Καραϊβική», όπως επίσης αρέσκεται να λέει.

Ωστόσο, η συμμετοχή του στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο αποτέλεσε για τον ίδιο το έναυσμα για να εμπλακεί με την πολιτική, όπως έχει δηλώσει ο Ισραηλινός πρώην στρατιώτης στους δημοσιογράφους.

Πρώην ταγματάρχης της μονάδας Μαγκλάν, ένας από τους πυλώνες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, ο Μπένετ εισχώρησε στο τότε κόμμα της αντιπολίτευσης, Λικούντ, όπου υπηρέτησε ως προσωπάρχης του Νετανιάχου από το 2006 έως το 2008.

Αλλά η πολιτική του καριέρα πραγματικά απογειώθηκε το 2012, όταν εντάχθηκε και τελικά κατόρθωσε να ηγηθεί του θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, το οποίο κέρδισε 12 έδρες στην Κνεσέτ ένα χρόνο αργότερα.

Ήταν μια πολιτική άνοδος που τον κατέταξε στους κύριους «παίκτες» στο χώρο της ισραηλινής δεξιάς, όμως ο Μπένετ ήταν ανέκαθεν στη σκιά του Νετανιάχου, τον οποίο στήριξε αρκετές φορές σε κυβερνήσεις συνασπισμού, σε αντάλλαγμα υπουργικών χαρτοφυλακίων -διατέλεσε υπουργός Οικονομίας και Θρησκευτικών Υποθέσεων το 2013, υπουργός Παιδείας το 2015 και υπουργός Άμυνας από το 2019 έως το 2020.

Σήμερα, ηγείται του κόμματος Yamina που ενστερνίζεται έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, «αναμειγνύοντας» χαμηλότερους φόρους και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες με σκληρή γραμμή ενάντια στο Ιράν και στηρίζοντας παράλληλα την προσάρτηση σχεδόν των δύο τρίτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Γυρίζοντας την πλάτη στον Νετανιάχου

Ως θρησκευόμενος ορθόδοξος που μεγάλωσε σε μία κοσμική οικογένεια, ο Μπένετ δεν αρνείται ότι είναι συγγενής ιδεολογικά με τον Νετανιάχου, ακόμη και αν οι δυο τους δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να κονταροχτυπηθούν στο πολιτικό πεδίο.

«Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μία μάλλον αυστηρή θρησκευτική πρακτική ενώ είναι παράλληλα εξαιρετικά μοντέρνος, είναι επικεφαλής του κόμματος που ηγήθηκε της επέκτασης των [εβραϊκών] οικισμών και παραμένει 'συμβατός' με τον Νετανιάχου» σχολιάζει ο Φρεντερίκ Ενσέλ, ειδικός στη Μέση Ανατολή του εδρεύοντος στο Παρίσι ερευνητικού πανεπιστημίου Science Po, μιλώντας στο δίκτο France 24.

Ο Μπένετ διαχώρισε επίσης τη θέση του από άλλους πολιτικούς σε σχέση με τις τρεις υποθέσεις διαφθοράς που «καίνε» τον Νετανιάχου, χωρίς να τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης του ηγέτη του Λικούντ από την πολιτική σκηνή.

Ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος να μείνει λίγο παραπάνω στο απυρόβλητο ένας αντίπαλος με τον οποίο θα μπορούσε να κυβερνήσει ξανά, έως ότου ο ίδιος επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να γίνει πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Το προφίλ του ως θρησκευτικού ηγέτη αποτελεί εμπόδιο για τις προσωπικές του φιλοδοξίες, διότι γεγονός είναι ότι στο Ισραήλ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ πρωθυπουργός που αμιγώς ταυτίστηκε ως θρησκευτικός» επισημαίνει, μιλώντας επίσης στο France 24, ο Αλέν Ντιεκόφ, επικεφαλής του Κέντρου Διεθνών Μελετών του Sciences-Po.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αντικατοπτρίζει τη δεξιά στροφή του Ισραήλ τα τελευταία έτη, και εφόσον όντως συγκροτηθεί κυβέρνηση, ο Μπένετ θα πρέπει να βρει τρόπο να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα που «βρυχάται» ότι ο ίδιος «ξεπουλήθηκε σε αριστερούς προδότες».

Μπροστά στη διαφαινόμενη λήξη της παντοδυναμίας του, ο ίδιος ο Νετανιάχου κατακεραυνώνει τον Μπένετ για «ανίερη συμμαχία» και για «νοθεία του αιώνα» που στέρησε στους ψηφοφόρους του Ισραήλ μία δεξιά κυβέρνηση.