ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Όνομα από την ελληνική μυθολογία δίνει στο νέο πλωτό διαστημοδρόμιο

Έλον Μασκ: Όνομα από την ελληνική μυθολογία δίνει στο νέο πλωτό διαστημοδρόμιο
(AP Photo/Refugio Ruiz)

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε τα σχέδιά του για την εκτόξευση ενός πυραύλου Starship από ένα πλωτό διαστημοδρόμιο το 2022. Μάλιστα, αποκάλυψε ακόμα ότι το όνομα της πλωτής εξέδρας, από την οποία θα γίνονται εκτοξεύσεις, είναι «Δείμος» -ένα όνομα που παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία καθώς επίσης σε έναν από τους δορυφόρους του Άρη.

Όπως είπε, η εξέδρα είναι ήδη υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμη προς χρήση κάποια στιγμή εντός της επόμενης χρονιάς. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα απογείωσης και προσγείωσης του SpaceX Starship, ενός διαστημικού σκάφους το οποίο σκοπεύει να στείλει ο Μασκ στον Άρη.

Απώτερος στόχος της Space X είναι να δημιουργήσει εξέδρες εκτόξευσης των πυραύλων της σε όλο τον κόσμο και έχει ήδη αποκτήσει μη χρησιμοποιούμενες πετρελαϊκές πλατφόρμες για να τις μετατρέψει σε πλωτά διαστημοδρόμια.

Εκτός από τον Δείμο, μία ακόμα πλατφόρμα με το όνομα «Φόβος» (ο δεύτερος δορυφόρος του Άρη), βρίσκεται επίσης επί του παρόντος σε διαδικασία μετατροπής στο λιμάνι του Μπράουνσβιλ στο Τέξας.

Κάθε εξέδρα κοστίζει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, με τον Μασκ να γράφει σε ανάρτηση στο twitter τον Φεβρουάριο, «ελπίζω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε κατασκευάζοντάς τες».

Η SpaceX ολοκλήρωσε την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση ενός σκάφους Starship μετά από μια δοκιμαστική πτήση μεγάλου υψομέτρου νωρίτερα μέσα στο μήνα. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για πριν από τον Ιούλιο. Η δοκιμή του πυραύλου επόμενης γενιάς πραγματοποιείται επίσης στο Τέξας, όπου ο Μασκ μετακόμισε πέρυσι για να εστιάσει την προσοχή του στην ανάπτυξη του Starship.

Η SpaceX έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαιο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Nasa, προκειμένου οι δύο εταιρείες να συνεργαστούν για να ταξιδέψουν τους ανθρώπους στη Σελήνη σε έναν πύραυλο Starship έως το 2024.

Ο Μασκ ελπίζει να κατασκευάσει εκατοντάδες πυραύλους Starship, προκειμένου να δημιουργήσει μια μόνιμη ανθρώπινη αποικία στον Άρη. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, τα πρώτα επανδρωμένα ταξίδια στον Κόκκινο Πλανήτη θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από το 2024.

Ποιοι ήταν οι Δείμος και Φόβος

Στην ελληνική μυθολογία, ο Δείμος είναι η προσωποποίηση του τρόμου. Οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν γιο του Άρη και της Αφροδίτης ή της Κυθέρειας. (Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ήταν γιος του Πολέμου και αδελφός του Κυδοίμου).

Μαζί με τον αδελφό του Φόβο, που ήταν η προσωποποίηση του φόβου, συνόδευε τον πατέρα του, Άρη, στα πεδία των μαχών. Για τον λόγο αυτό του προσφέρονταν θυσίες στα πεδία των μαχών. Οι μορφές του στόλιζαν τις περίφημες ασπίδες των Αγαμέμνονα και Αχιλλέα.

Ο δορυφόρος Δείμος του πλανήτη Άρη, που ανακαλύφθηκε το 1877, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό συνοδό και γιο του θεού του πολέμου. Ο Δείμος στην Αστρονομία είναι ο μικρότερος από τους δύο δορυφόρους του πλανήτη Άρη.

Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Έιζαφ Χωλ στις 12 Αυγούστου 1877, από παρατήρηση που έγινε από το Αστεροσκοπείο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (US Naval Observatory) στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Η μάζα του Δείμου είναι 22,44 τρισεκατομμύρια τόννοι, μικρότερη από 4 δισεκατομμυριοστά της μάζας της Γης.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου 1877, ο Χωλ ανακάλυψε τον δορυφόρο Φόβο, που είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του πλανήτη Άρη. Το 2008 μετρήσεις από τη διαστημοσυσκευή Mars Express της ESA εκτίμησαν τη μάζα του Φόβου σε 1,072x1016 κιλά, περίπου ένα δισεκατομμυριοστό της μάζας της Γης καθώς και τον όγκο του, υπολογίζοντας έτσι την πυκνότητά του σε περίπου 1,85 gr/cm3. Αυτό σημαίνει ότι ο Φόβος είναι μάλλον ένας χαλαρός σωρός υλικών, όπως μερικοί αστεροειδείς, παρά ένα συμπαγές σώμα.