Αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ζητά ο Ερντογάν
Την αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και την μεταβίβαση της διοίκησή της σε εκπροσώπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών πρότεινε στον Πάπα Φραγκίσκο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την αποκάλυψη για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον ποντίφικα, νωρίτερα τη Δευτέρα, έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αγκυρα.
Όπως ανέφερε, η ανάληψη της διοίκησης της Ιερουσαλήμ από τις τους εκπροσώπους των τριών θρησκειών (μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών) «είναι η πλέον αξιόπιστη επιλογή. Διαφορετικά, δεν φαίνεται εύκολο να υπάρξει ειρήνη σε αυτήν την αρχαία πόλη».
Συνέχισε δε λέγοντας: «Οι επιθέσεις των εβραίων στο τέμενος Αλ Άκσα έπεσαν σαν βόμβα που άναψε το φιτίλι. Ο πιο γρήγορος τρόπος για την αποτροπή αυτής της απειλής είναι να εφαρμοστεί ένα νέο καθεστώς, όπως προτείνουμε. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στα διεθνή μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πάπα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στην Παλαιστίνη επικρατεί μια θηριωδία και πως οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν είναι μόνο εναντίον των Παλαιστινίων αλλά όλων των μουσουλμάνων, χριστιανών και της ανθρωπότητας.
O Ερντογάν τόνισε ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει μόνο την την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Ακσά αλλά και τον Ναό της Αναστάσεως, περιορίζει την ελευθερία θρησκευτικής λατρείας και σκοτώνει αθώους αμάχους στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Η θηριωδία για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ , απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια» φέρεται να δήλωσε.
O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δείξει στο Ισραήλ την αποτρεπτική αντίδραση της και «να του δώσει το μάθημα που του αξίζει με συγκεκριμένα βήματα».
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι τα μηνύματα που θα συνεχίσει να εκπέμπει ο Πάπας Φραγκίσκος σε αυτό το θέμα έχουν μεγάλη σημασία, όσον αφορά στην κινητοποίηση του χριστιανικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας.
Χθες, Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την κατακόρυφη αύξηση των θανάτων και των καταστροφών» στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας «φριχτή και απαράδεκτη» την απώλεια αθώων ζωών.