ΠΟΥ προς τη Δύση: Αντί να εμβολιάζετε παιδιά, δωρίστε τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες
Ανανεώθηκε:
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ήδη να εμβολιάζουν εφήβους κατά του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν το σχετικό σχεδιασμό και αντ' αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να κοστίσει περισσότερες ζωές συγκριτικά με την πρώτη -με την Ινδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.
«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ' αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο πρόγραμμα Covax» υπογράμμισε.
Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, αλλά και το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.
«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά» ανέφερε σχετικά ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ. «Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες. Εργαζόμαστε παράλληλα» επισήμανε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παράλληλα, συστήνει προσοχή σχετικά με την αφαίρεση της μάσκας για τους εμβολιασμένους.
Επ' αυτού ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.
«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα [...] αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου του να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης» επισήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.
Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν χθες, Πέμπτη, πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και ότι θα μπορούσαν να μην τις φορούν και σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα μέρη.
Ως προς το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με ειδικό του ΠΟΥ είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες παραλλαγές του ιού SARS-COV-2, όμως επισημαίνει ότι πλέον «γνωρίζουμε τι θα κάνουμε».
«Θα ήθελα ο φόβος των παραλλαγών να μετατραπεί σε κάτι παραγωγικό, κάτι που θα δίνει δύναμη» σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.