ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος αποχώρησε από την αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας

Το Ισλαμικό Κράτος αποχώρησε από την αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας
Στρατιώτες που πρόσκεινται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad) έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ανακτορικό συγκρότημα στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, έχοντας κατανικήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 REUTERS/SANA/Handout via Reuters

Μετά το θάνατο του υπαρχηγού του Άμπντελ Ραχμάν αλ Καντούλι, το Ισλαμικό Κράτος χάνει την Παλμύρα στη Συρία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν την Πέμπτη στην αρχαία πόλη, που είχαν καταλάβει από πέρυσι τον Μάιο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας, σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (ένοπλη πολιτοφυλακή) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας αφού επέφεραν βαριές απώλειες στους τρομοκράτες του Daesh», ανέφερε στρατιωτική πηγή.

Η συριακή τηλεόραση πρόσθεσε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, απέκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την Παλμύρα με την κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της χώρας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «απέχουν 600 μέτρα (...) από την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου αλλά προχωρούν αργά γιατί υπάρχουν νάρκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

«Η Παλμύρα σύντομα θα απελευθερωθεί πλήρως», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός «απελευθέρωσε τη συνοικία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων καθώς και την Κοιλάδα των Τάφων» που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ταφικά μνημεία της.

«Μετά από την τραγωδία που ζούσε στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια και τους δέκα μήνες αφότου έπεσε η Παλμύρα... είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε χαρά. Προσευχόμαστε να έρθει γρήγορα η νίκη, ώστε να περιοριστεί η καταστροφή. Η Παλμύρα, υπό τον έλεγχό τους, ήταν η καταστροφή ενός πολιτισμού», πρόσθεσε.

Στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για οδομαχίες σε δύο συνοικίες στα βορειοδυτικά της Παλμύρας.

Ο Αμπντελκαρίμ είπε ότι ζήτησε από τις συριακές αρχές «να προστατεύσουν την αρχαία πόλη από καταστροφές». Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε μνημεία και σε αρχαιολογικούς θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας, όπως στους Ναούς του Βήλου και του Βάαλ και στην Αψίδα του Θριάμβου.

«Όσο πλησιάζουμε στον αρχαιολογικό χώρο, θα χρησιμοποιούμε λιγότερο βαρέα όπλα και πυροβολικό για να μην πειράξουμε ό,τι απέμεινε», δήλωσε αξιωματικός του συριακού στρατού.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από την τηλεόραση σήμερα φαίνεται ότι αρκετοί κίονες και κάποια από τα κτίρια έχουν σωθεί.

Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα χαιρέτισε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού, σημειώνοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο, η λεηλασία της Παλμύρας είναι το σύμβολο της πολιτιστικής εθνοκάθαρσης στη Μέση Ανατολή».

Τον περασμένο Αύγουστο, η διεθνής κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από την είδηση της εκτέλεσης του Χαλέντ Άσαντ. Ο 82χρονος ερευνητής είχε δουλέψει για πάνω από μισό αιώνα ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα. Μετά από ανακρίσεις που κράτησαν έναν και πλέον μήνα, οι τζιχαντιστές τον αποκεφάλισαν, κρεμώντας το σώμα του σε έναν από τους στύλους του αρχαιολογικού χώρου της πόλης.