Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ της τρομοκρατίας στην Ευρώπη οι αρχές
Με τη σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι συνδέουν οι βελγικές αρχές τον ύποπτο που συνέλαβαν έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση, στην περιοχή Σάρμπεκ των Βρυξελλών, σύμφωνα με δήλωση του Βέλγου εισαγγελέα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ο ύποπτος, που μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί, κρατείται από τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου, όπως και ακόμη δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλα σημεία των Βρυξελλών την Παρασκευή. Και οι τρεις, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, φέρονται να έχουν κάποια σχέση με την επίθεση που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες στο Παρίσι κι απετράπη με τη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου από τις γαλλικές αρχές, την Πέμπτη.
Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο συλληφθέντων, που είναι οι Ταουφικ Α. και Σαλά Α., ενώ άγνωστο παραμένει το όνομα του άνδρα που συνελήφθη στο Σάρμπεκ, ο οποίος έχει τραυματιστεί στο πόδι, όπως και ο Ταουφικ Α.
Στην ανακοίνωση των εισαγγελέων γίνεται ακόμη γνωστό ότι οι τρεις εκ των 6 προσαχθέντων την Πέμπτη, αφέθησαν ελεύθεροι κι ακόμα κρατούνται ο Φαϊσάλ Σ., ο Αμπου Α. κι ένας ακόμη, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο. Οι αρχές ερευνούν τη σχέση τους με τις επιθέσεις των Βρυξελλών, για τις οποίες συνελήφθησαν ακόμη δύο ύποπτοι, αλλά σε γερμανικό έδαφος.
Οι αρχές ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζουν τις έρευνες σε μια προσπάθεια να ξετυλίξουν το κουβάρι των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, που φαίνεται να συνδέονται και με εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, ενώ στο κάδρο μπήκε από χθες και μια νέα σχεδιαζόμενη επίθεση, πάλι στη γαλλική πρωτεύουσα.
Πηγή Reuters
Λαμβάνοντας υπόψιν, τις δηλώσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ, ότι οι γαλλικές αρχές ασφαλείας απέτρεψαν μία νέα σχεδιασμένη επίθεση στη Γαλλία, όσο και του επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, ο οποίος ανέφερε ότι το Ισλαμικό κράτος εμφανίστηκε πρόθυμο να πραγματοποιήσει «θεαματικές» επιθέσεις, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι τζιχαντιστές είχαν σκοπό να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στην Ευρώπη, πέρα από τη διπλή επίθεση στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τρίτη.
Τα κομμάτια αυτού του παζλ, δηλαδή της σχέσης των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, με αυτές της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την επίθεση που απετράπη την Πέμπτη το βράδυ στη Γαλλία, προσπαθούν να ενώσουν οι αρχές.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έκαναν οι αδελφοί ελ Μπακράουι, ο Νατζίμ Λαχράουι κι ακόμα ένας ή δύο άνδρες. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων DNA, ένας εκ των καμικάζι του αεροδρομίου ήταν ο Νατζίμ Λαχράουι.
Ο 27χρονος Βέλγος Χαλίντ ελ Μπακράουι, είναι εκείνος που ανατινάχθηκε στο μετρό την περασμένη Τρίτη, σκορπίζοντας τον θάνατο γύρω του. Χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα, καθώς είχε γίνει γνωστός στις αρχές για άλλα αδικήματα, νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, το οποίο χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο κάποιοι εκ των βομβιστών του Παρισιού. Ο ίδιος είχε νοικιάσει ακόμη ένα διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών, όπου κατά τη διάρκεια επιχείρησης των βελγικών αρχών έπεσε νεκρός ένας ένοπλος, την περασμένη εβδομάδα. Ο Χαλίντ ελ Μπακράουι ήταν σε λίστα καταζητούμενων διεθνώς, από τον Δεκέμβριο.
Ο 29χρονος Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, είναι αυτός που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, κι έχει καταγραφεί σε φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, μαζί με ακόμη δύο υπόπτους. Ένας εξ αυτών είναι ο Νατζίμ Λαχράουι, που επίσης ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, ενώ ο τρίτος της φωτογραφίας, αυτός που φορά το καπέλο είναι καταζητούμενος από τις αρχές. Ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι επίσης είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, επειδή είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ληστείας. Τον είχαν πιάσει οι τουρκικές αρχές, στα σύνορα με τη Συρία και είχε απελαθεί στην Ολλανδία. Μάλιστα πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο με το οποίο η Τουρκία είχε ειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για το ταξίδι του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί στις 14 Ιουλίου του 2015, από την Κωνσταντινούπολη στο Αμστερνταμ.
Ο 25χρονος Βέλγος Νατζίμ Λαχράουι, που μόλις την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο δεύτερος βομβιστής του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς το DNA του Λαχράουι βρέθηκε σε δύο ζώνες εκρηκτικών, που είχαν χρησιμοποιήσει και οι βομβιστές του Παρισιού.
Ο Λαχράουι είχε ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες προς τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013, κόβοντας κάθε επαφή με την οικογένειά του. Εξαιτίας των σπουδών του, εκτιμάται ότι ήταν εκείνος που είχε την τεχνογνωσία και την τεχνική εκπαίδευση για να είναι ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνταν στις.
Για τα ταξίδια του από την Ουγγαρία προς την Αυστρία, συνοδεία του Σαλά Αμπντεσλάμ, ο Λαχράουι χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα.
Ο 26χρονος Γάλλος, Σαλά Αμντεσλάμ, που πλέον κρατείται στις φυλακές της Μπριζ εν αναμονή είτε της δίκης του είτε της έκδοσής του στη Γαλλία, ήταν ο πλέον καταζητούμενος φυγάς στην Ευρώπη, ως την περασμένη Παρασκευή, οπότε και συνελήφθη στις Βρυξέλλες έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων μηνών. Ο Αμπντεσλάμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο, από Μαροκινούς γονείς και σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην πρόσφατη ακρόασή του, ήταν εκείνος που επρόκειτο να ανατιναχθεί έξω το γήπεδο στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, όμως εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Παραδέχτηκε ακόμη ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος για τον εφοδιασμό της ομάδας των τρομοκρατών που έκαναν την επίθεση στο Παρίσι.
Ο 31χρονος Μπραχίμ Αμντεσλάμ, αδελφός του Σαλά, είναι εκείνος που ανατινάχθηκε σε ένα καφέ στο Παρίσι. Τα δύο αδέλφια είχαν ένα μπαρ, στην γειτονιά Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, όπου μεγάλωσαν, και η οποία φαίνεται πως ήταν στέκι των περισσότερων εκ των υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ είχε απελαθεί απόν την Τουρκία με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ενταχθεί στους μαχητές του ISIS. Κατά την επιστροφή του στο Βέλγιο, είχε ανακριθεί από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ωστόσο, δεν βρήκαν λόγο για να τον συλλάβουν.
Πηγή: EPA
Ο 28χρονος Βέλγος Αμπντελαμίντ Αμπαούντ, έπεσε νεκρός τον περασμένο Νοέμβριο, από πυρά αστυνομικών στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού. Είχε πολεμήσει στη Συρία, με το όνομα Αμπού Ομάρ αλ Μπελγίκι (Ο Βέλγος), κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην περιοχή Βερνιέρ, τον περασμένο Ιανουάριο, στο Βέλγιο. Εκτιμάται ότι είναι αυτός που οργάνωσε τις επιθέσεις στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών το 2014, αλλά και στο τρένο Thalis, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Αμπαούντ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση σε δίκη ερήμην του στην Ιταλία, σχετικά με τις διασυνδέσεις περίπου 30 υπόπτων με μαχητές στη Συρία.
Ο 42χρονος Μαροκινός Χαλίντ Ζερκάνι, εκτιμάται ότι είναι ο επικεφαλής πυρήνα στρατολόγησης μαχητών για τη Συρία, ενώ έχει διαπράξει και σειρά κλοπών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος. Καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση για την υπόθεση των διασυνδέσεων με τη Συρία.
Ο 34χρονος Γάλλος Ρεντά Κρικέρ, συνελήφθη σε προάστιο του Παρισιού την Πέμπτη και είναι ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο που σχεδίαζε μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Οι αρχές έφτασαν στον Ρεντά ερευνώντας υπόπτους για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ο Ρεντά είχε καταδικαστεί ερήμην στο Βέλγιο, για στρατολόγηση μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: EPA
Ο 31χρονος Βέλγος Μοχάμεντ Αμπρινί, που φαίνεται να συνδέεται με τον Σαλά Αμπντεσλάμ και βρίσκεται στη λίστα με τους 50 πιο καταζητούμενους της Europol. Μεγάλωσε στο Μόλεμπεκ, όπως τα αδέλφια Αμπντεσλάμ και φέρεται να έχει πολεμήσει στη Συρία. Βελγικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι είναι ο τρίτος της φωτογραφίας από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, που δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του και διέφυγε. Οι αρχές των αναζητούν, προκειμένου να το συλλάβουν. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που σε υλικό από κάμερα ασφαλείας φαίνεται μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ μέσα σε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.
Ο 28χρονος Σύρος Ναίμ αλ Χαμέντ, που καταζητείται από τις γαλλικές αρχές οι οποίες των περιγράφουν ως πολύ επικίνδυνο και πιθανότατα οπλισμένο. Εκτιμάται ότι συνδέεται και με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ο 35χρονος Αλγερινός, Μοχάμεντ Μπελκάιντ, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών σε διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα. Βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο, όμως ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα που είχε διαπράξει το 2014. Χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, ενώ είχε εντοπιστεί στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ και τον Λαχράουι στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο, ενώ κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε και στις 17 Νοεμβρίου μαζί με τον ξάδερφο του Αμπαούντ, ο οποίος σκοτώθηκε στην επιχείρηση του Σεν Ντενί την επόμενη μέρα.
Οι Αμίν Τσουχρί και Μονίρ Αχμέντ Αλάχ, που συνελήφθησαν μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Οι αρχές ακόμη δεν γνωρίζουν τα αληθινά τους ονόματα, καθώς κυκλοφορούσαν με πλαστές ταυτότητες, όμως ο Τσουχρί βρισκόταν σε αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ στην γερμανική πόλη Ουλμ, τον Οκτώβριο. Όπως και ο Αμπτεσλάμ κατηγορείται για τις επιθέσεις του Παρισού. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Τσουχρί, ο Μπελκάιντ και ο Αμπντεσλάμ σχεδίασαν επιθέσεις αντίστοιχες με εκείνες του Παρισιού, την ώρα που πυροδοτούνταν οι βόμβες στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.
Ο Γάλλος Μεχντί Νεμους, που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στην επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελών τον Μάιο του 2014, ενώ είχε πολεμήσει και στη Συρία. Συνελήφθη στη Μασσαλία και είχε εκδοθεί στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται πλέον φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπως και ο Αμπντεσλάμ.