Μέρκελ: Ο ιός δεν συγχωρεί δισταγμούς
Ανανεώθηκε:
«Ο ιός δεν συγχωρεί δισταγμούς», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδοτικά νοσήματα, οι οποίες θα συγκεντρώσουν στην ομοσπονδία περισσότερες εξουσίες για την επιβολή μέτρων σε εθνικό επίπεδο.
Η κυρία Μέρκελ περιέγραψε για μία ακόμη φορά ως «μέτρο που εισάγεται με μεγάλη καθυστέρηση» το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και ζήτησε από τους βουλευτές να μην αγνοήσουν τις εκκλήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Μας στέλνουν το ένα SOS μετά το άλλο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα το αγνοήσουμε; Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους. Η κατάσταση είναι σοβαρή και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρή και πρέπει όλοι να την πάρουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε η Καγκελάριος, με την ομιλία της να διακόπτεται επανειλημμένα από διαμαρτυρίες βουλευτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). «Δεν πιστεύετε ότι, ενόψει της έκτακτης κατάστασης και της ανησυχίας των συμπολιτών μας, θα έπρεπε αυτό να το σεβαστούμε και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την αντιπαράθεσή μας;», παρενέβη ο Πρόεδρος του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναφερόμενη στις αδυναμίες συντονισμού ομοσπονδίας και κρατιδίων που διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η Καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη «να σπάσουμε» το τρίτο κύμα της πανδημίας και να ανακόψουμε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ υπενθύμισε και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία θα ήθελε αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. «Προκειμένου επιτέλους να τα καταφέρουμε, πρέπει να ενώσουμε καλύτερα από ό,τι μέχρι τώρα τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων», επισήμανε.
Κεντρικό σημείο της ρύθμισης που συζητείται από σήμερα στην Bundestag αποτελεί η δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιβάλλει αυστηρότερα και ενιαία μέτρα περιορισμού, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Μεταξύ των μέτρων αναφέρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 5:00, πρόβλεψη που προκαλεί τις σημαντικότερες αντιδράσεις. Χθες, Πέμπτη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων ( FDP) Κρίστιαν Λίντνερ απείλησε με προσφυγή κατά του μέτρου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρώντας το «υπερβολικό», ενώ η AfD έκανε λόγο για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Απόψε το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υγείας, ενώ η ψήφιση της πρότασης έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.