ΚΟΣΜΟΣ

World Press Photo: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς 2021 (pic&vid)

World Press Photo: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς 2021 (pic&vid)
World Press Photo

Μια φωτογραφία που απεικονίζει μια ηλικιωμένη κυρία και μια νοσοκόμα στη Βραζιλία να αγκαλιάζονται μέσω ενός πλαστικού καλύμματος για την προστασία από τον κορωνοϊόκέρδισε την Πέμπτη το κορυφαίο βραβείο για την φωτογραφία της χρονιάς (Photo of the Year 2021) στον διαγωνισμό του World Press Photo.

Με τίτλο "Η Πρώτη Αγκαλιά" η φωτογραφία που τράβηξε τον Αύγουστο του 2020 ο Δανός φωτογράφος Μαντς Νίσεν, νικητής του κύριου βραβείου στον διαγωνισμό του World Press Photo, απαθανάτισε την πρώτη αγκαλιά μετά από πέντε μήνες μιας 85χρονης τρόφιμης σε γηροκομείο του Σάο Πάολο.

Σε απομόνωση για καιρό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ηλικιωμένη γυναίκα κατάφερε να αγκαλιάσει μια νοσοκόμα με τη βοήθεια ενός πλαστικού προστατευτικού καλύμματος για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19.

«Αυτή η εμβληματική εικόνα της Covid-19 τιμά την πιο έκτακτη στιγμή της ζωής μας, παντού», δήλωσε ο Κέβιν Γουάι Λι, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Για τον τελευταίο, η φωτογραφία, που καταγράφει τόσο την «τρωτότητα, τον χωρισμό και την επιβίωση», είναι επίσης ένα σύμβολο «ελπίδας».

«Για μένα, είναι μια ιστορία ελπίδας και αγάπης μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Νίσεν, φωτογράφος για τη δανέζικη εφημερίδα Politiken, η οποία κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Γενικές ειδήσεις" χάρη στην φωτογραφία αυτή.

Η φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία για την καλύτερη φωτογραφία φωτορεπορτάζ της χρονιάς (World Press Photo Story of the Year), ένα σημαντικό νέο βραβείο που εισήχθη το 2019, καταγράφει ιστορίες αγάπης που επηρεάστηκαν από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον Ιταλό φωτογράφο Αντόνιο Φατσιλόνγκο που εργάζεται για το Getty Reportage.

Ο Ερνέστο Μπεναβίδες, ένας ανεξάρτητος φωτογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) με έδρα τη Λίμα, κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "Στιγμιότυπα ειδήσεων" για σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της καθαίρεσης του πρώην προέδρου του Περού Μαρτίν Βισκάρα τον Νοέμβριο.

Περισσότερες από 74.000 εικόνες υποβλήθηκαν από περίπου 4.300 φωτογράφους από όλο τον κόσμο και 45 από αυτές χρίστηκαν υποψήφιες για να βραβευτούν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού με έδρα το Άμστερνταμ.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος λόγω των περιορισμών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.