ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στις 11 Σεπτεμβρίου η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Στις 11 Σεπτεμβρίου η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν
(AP Photos/Lolita Baldor, File)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Αμερικής που συντονίστηκαν από τη χώρα αυτή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η απόφαση αψηφά την προθεσμία της 1ης Μαΐου για πλήρη απόσυρση βάσει ειρηνευτικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν πέρυσι. Όμως, ο Μπάιντεν είχε υπαινιχθεί εδώ και εβδομάδες ότι θα άφηνε την προθεσμία να παρέλθει, και καθώς περνούσαν οι μέρες, κατέστη σαφές ότι η ομαλή αποχώρηση των υπολειπόμενων 2.500 στρατευμάτων θα ήταν δύσκολη και απίθανη ως τότε. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι η προθεσμία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έπρεπε να είναι απόλυτη, και όχι προσωρινή, αναλόγως με τις συνθήκες στη χώρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

«Δεσμευόμαστε σήμερα να μηδενίσουμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ» έως τις 11 Σεπτεμβρίου, και πιθανώς πολύ νωρίτερα, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια υπό όρους απόσυρση θα ήταν «μια συνταγή για παραμονή στο Αφγανιστάν για πάντα».

Η αποχώρηση ωστόσο θα εξαρτηθεί από ορισμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μόνες αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα είναι εκείνες που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των διπλωματών στη χώρα. Ο ακριβής αριθμός δεν είχε ακόμη αποφασιστεί.

Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει την ασφαλή και ομαλή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων σε συντονισμό με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.

24 Απριλίου-4 Μαΐου η ειρηνευτική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνδιοργανώσουν αυτή τη διάσκεψη στην οποία θα παραστούν εκπρόσωπος «της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν». Οι συνδιοργανώτριες χώρες «δεσμεύονται να στηρίξουν ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ενιαίο» Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Ο βασικός στόχος της διάσκεψης είναι «να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι ενδοαφγανικές συνομιλίες» που διεξάγονται στην Ντόχα, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «δίκαιη και βιώσιμη» πολιτική λύση. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον οδικό χάρτη για την πολιτική λύση και το τέλος των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον ασκούσε πιέσεις ώστε η διάσκεψη αυτή να διεξαχθεί πριν από την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, η διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία ή, τουλάχιστον, μια περίοδος περιορισμού των βίαιων ενεργειών. Αυτό ήταν το αίτημα των αφγανικών αρχών, που δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Οι Ταλιμπάν μόλις χθες ανακοίνωσαν ότι ακόμη δεν είχαν αποφασίσει αν θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Εθνική Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, μια κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την ειρηνευτική διαδικασία, προετοιμάζει τη δική της πρόταση ενόψει τη διάσκεψης, αφού συνέλεξε τριάντα έγγραφα από διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι έχει επίσης συντάξει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παρά μόνο μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό. Έχει επίσης ζητήσει η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στην Τουρκία να εγκριθεί από τη «λόγια τζίργκα», τη συνέλευση των προεστών, φυλάρχων και άλλων αξιωματούχων.