ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ανάφλεξης στην Ουκρανία: Εγρήγορση στο ΝΑΤΟ - Αγνοεί τη Δύση η Ρωσία

Φόβοι ανάφλεξης στην Ουκρανία: Εγρήγορση στο ΝΑΤΟ - Αγνοεί τη Δύση η Ρωσία
Η ρωσική σημαία στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας AP Photo/Pavel Golovkin, File

Την εντεινόμενη ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις απηχεί κοινό κάλεσμα των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας προς τη Μόσχα να σταματήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι επικεφαλής διπλωματίας εκφράζουν τη στήριξή του προς το Κίεβο, τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία φέρεται να έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας περισσότερους στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ανακοινώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας -όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι- από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κινήσεις των ρωσικών μονάδων εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται σταθερά ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί απειλή, αλλά δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί για όσο διάστημα θεωρεί σωστό η Ρωσία.

Αυτό ακριβώς διαμήνυσε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο πρόεδρος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Πρώτον, ότι είμαστε απολύτως ελεύθεροι να μετακινούμε ένοπλες και οποιεσδήποτε στρατιωτικές μονάδες στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την κρίση μας. Και, δεύτερον, ότι αναμφίβολα η Ουκρανία αυτή τη στιγμή μετατρέπεται δυνητικά σε μία πολύ ασταθή περιοχή και οποιαδήποτε χώρα, η οποία έχει στα σύνορα της μια ασταθή, επικίνδυνη, εύφλεκτη περιοχή, λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την δική της ασφάλεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή παρατηρούνται προκλητικές ενέργειες εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

«Στο Κρεμλίνο υπάρχουν φόβοι ότι στην Ουκρανία θα ξαναρχίσει εμφύλιος πόλεμος. Και αν στα σύνορα μας ξαναρχίσει ένας εμφύλιος πόλεμος, εχθροπραξίες σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» τόνισε ο Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή, στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε ξεχωριστά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Γερμανό Χάικο Μάας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Οι Μπλίνκεν και Λε Ντριάν «συζήτησαν την ανάγκη να τερματίσει η Ρωσία την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική της, τη συγκέντρωση στρατού στην κατεχόμενη Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας καθώς και τις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάας ο Μπλίνκεν, οι δύο υπουργοί «τόνισαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί το Κίεβο απέναντι στις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Συμφώνησαν, επίσης, ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει «αμέσως» η Μόσχα τη συγκέντρωση στρατού και την «εμπρηστική ρητορική» της, προσέθεσε ο Πράις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε παράλληλα στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και άλλες χώρες σχετικά με «την κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία και τις κινήσεις των ρωσικών μονάδων στα σύνορα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας περισσότερους στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το 2014, όταν η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Τον Μάρτιο του 2014, καθώς κλιμακωνόταν η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Δύση εκτιμούσε ότι στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας είχαν συγκεντρωθεί 25.000-30.000 στρατιώτες ή μέλη των ειδικών δυνάμεων.