ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θέλει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν:  Η ΕΕ θέλει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνούν» μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στάση της στο μεταναστευτικό, και την αποφυγή μονομερών ενεργειών έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, έστειλαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, όπου και παρέθεσαν ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την θετική ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μία αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία.

Ο Σαρλ Μισέλ καλωσόρισε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα περιφερειακά θέματα, είπε ότι οι διαφορές παραμένουν αλλά αναδύονται νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα και ιδίως στη Λιβύη. «Στείλαμε ένα κρίσιμο μήνυμα σχετικά με αυτό, όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος», είπε ο κ. Μισέλ.

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ του 2016, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως «παραμένει σε ισχύ και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα, συνεπώς αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της να διασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Η υποστήριξή μας είναι μία καθαρή αποτύπωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Τουρκία και μία επένδυση στην αμοιβαία σταθερότητα. Η Κομισιόν θα υποβάλλει σύντομα μία πρόταση που θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές» ανέφερε.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Επιδιώκουμε μία ειλικρινή συνεργασία. Και αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μας επιτρέπει να ενισχύσουμε όσα μας φέρνουν κοντά, αλλά επίσης, για να είμαι πολύ ειλικρινής, να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν» συνέχισε η κ. Ντερ Λάιεν.

«Ήλθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε στη σχέση μας μία νέα δυναμική και υπό αυτό πρίσμα είχαμε μία ενδιαφέρουσα, πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας: «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς και θα εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Τελωνειακής Ένωσης».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Κατά τα άλλα, η ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία».

«Υπογράμμισα πολύ καθαρά ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ. Αυτό αποτελεί μέρος της σχέσης μας και πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η χώρα έχει δεσμευτεί, ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία. «Αυτό είναι λάθος σημάδι αυτή τη στιγμή» τόνισε.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή του δρόμου» ήταν η αποστροφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έδωσε το ευρωπαϊκό στίγμα προς την Άγκυρα.

«Οι επόμενες εβδομάδες και οι μήνες θα καταδείξουν πόσο μακριά μπορούμε να κινηθούμε σε αυτό το δρόμο μαζί. Στόχος μας είναι μία ειλικρινής συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η οποία θα μας επιτρέψει να ενδυναμώσουμε όσα μας ενώνουν και να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σαρλ Μισέλ μετά τις συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και σε ακόλουθη ανάρτησή της στο Twitter.

«Και σήμερα, ο Σαρλ Μισέλ, και εγώ καθαρά υπογραμμίσαμε ότι ο σεβασμός προς τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο σκέλος της σχέσης μας» τόνισε.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στους οποίους η ίδια η χώρα έχει δεσμευτεί, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» για την απόσυρση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη προστασία των γυναικών έναντι της βίας -απόσυρση, την οποία ανακοίνωση αιφνιδιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε εξίσου πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ, και πως από κοινού με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εξέφρασαν στον Ταγίπ Ερντογάν τις «βαθιές ανησυχίες» για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τη στόχευση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Σαρλ Μισέλ για να συμπληρώσει πως «ο διάλογος επί αυτών των ζητημάτων παραμένει ουσιώδες στοιχείο των ευρω-τουρκικών σχέσεων».