ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Παιδιά τραυματίστηκαν και οχήματα πυρπολήθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στον ELN

Κολομβία: Παιδιά τραυματίστηκαν και οχήματα πυρπολήθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στον ELN
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Juan Bautista Diaz

Δύο παιδιά τραυματίστηκαν από σφαίρες και τρία οχήματα πυρπολήθηκαν σε οδικό άξονα της βορειοδυτικής Κολομβίας, σε μία επίθεση την οποία οι αρχές αποδίδουν στην οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Οι αντάρτες «πυρπόλησαν (...) ένα όχημα των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλα δύο οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων» το βράδυ της Δευτέρας στη Βαλδίβια, στην περιφέρεια Αντιόκια, ανέφερε ο στρατός ξηράς σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κατά την ίδια πηγή, «δύο ανήλικοι 12 και 13 ετών τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε ιατρικό κέντρο».

Τα παιδιά χτυπήθηκαν από σφαίρες καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έκανε όπισθεν την ώρα της επίθεσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές της Κολομβίας ανέκτησαν τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει τη Μεδεγίν, την πρωτεύουσα της περιφέρειας, με τις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016, εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας ότι διαθέτει περίπου 2.300-2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα.

Αν και οι αρχές διαβεβαιώνουν πως ο εμφύλιος έχει αποκλιμακωθεί, αρχικά μετά τον αφοπλισμό των ακροδεξιών παραστρατιωτικών το 2006 και κυρίως μετά τη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC, η Κολομβία είναι αντιμέτωπη τελευταία με αναζωπύρωση της βίας. Η Μπογοτά αποδίδει το κύμα βίας σε ένοπλες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εκμετάλλευση μεταλλείων, κυρίως χρυσωρυχείων.

Η εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, ενώ άλλοι 120.000 έχουν «εξαφανιστεί» και πάνω από επτά εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.