Στη Λιβύη οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας - Απόσυρση των μισθοφόρων ζητά η Τρίπολη
Ανανεώθηκε:
Την «άμεση» απόσυρση του συνόλου των μισθοφόρων από τη χώρα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία που επισκέπτονται την Τρίπολη.
«Η αποχώρηση των μισθοφόρων», που συνδέονται με ξένες παρεμβάσεις, «είναι αναγκαία προκειμένου το λιβυκό κράτος να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του» συμπλήρωσε ο Γάλλος Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μετέβησαν στη Λιβύη, περίπου 10 ημέρες μετά την εγκαθίδρυση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, η οποία έχει επιφορτιστεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στην κοινή πρωτοβουλία, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εκτίμησε πως στοχεύει στο να καταδείξει μια «απαραίτητη» ενότητα στο θέμα της Λιβύης, η οποία «αντιπροσωπεύει την άμεση γειτονιά μας».
«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μακριά από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η λιβυκή κρίση στην Ευρώπη αναφορικά με την ασφάλεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση» σημείωσε.
«Με τον ίδιο τρόπο, η σταθερότητα της Λιβύης είναι ένα από τα κλειδιά της σταθερότητας στο Σάχελ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο» συνέχισε ο Λεντριάν, η χώρα του οποίου αναμένεται να ανοίξει εκ νέου, την επόμενη Δευτέρα, την πρεσβεία της στην Τρίπολη, έπειτα από κλείσιμο ετών.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι στο πλευρό της Λιβύης» επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
«Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο, ακόμα και πριν από λίγους μήνες, έμοιαζε αδύνατο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του σε λίγες ημέρες στην Τρίπολη.
Η Λιβύη πασχίζει να εξέλθει από μια δεκαετία συγκρούσεων, μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μοάμαρ Καντάφι, με το χάος στη χώρα να σηματοδοτείται από την ύπαρξη τα τελευταία χρόνια αντίπαλων διοικήσεων.