ΚΟΣΜΟΣ

Αμφιλεγόμενο «πείραμα» στη Νορβηγία: Έφηβοι ζουν ως πρόσφυγες για 24 ώρες

Αμφιλεγόμενο «πείραμα» στη Νορβηγία: Έφηβοι ζουν ως πρόσφυγες για 24 ώρες
Πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την ώρα που οι σκληρές εικόνες με τους πρόσφυγες που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη «μάχη» για την επιβίωση συγκλονίζουν Ευρώπη, στη Νορβηγία οι έφηβοι «διδάσκονται» με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα του να είναι κανείς πρόσφυγας.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του οργανισμού προσφύγων της χώρας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της οποίας έφηβοι καλούνται να ζήσουν σε δύσκολες συνθήκες σαν πρόσφυγες για 24 ώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Local η «άσκηση» διεξάγεται σε ένα αποχαρακτηρισμένο στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο του Οσλο, πολύ κοντά στο σημείο όπου φιλοξενούνται στην πραγματικότητα πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατά την άφιξή τους οι συμμετέχοντες υποχρεώνονται να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ρολόγια τους, ενώ χωρίζονται σε «οικογένειες» 20 ατόμων, με την εντολή να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο υποτιθέμενος «καταυλισμός του ΟΗΕ», βρίσκεται στο Σουδάν και οι έφηβοι «πρόσφυγες» υποχρεώνονται να τον εγκαταλείψουν όταν αυτός γίνεται στόχος επίθεσης.

Οι «πρόσφυγες» περπατούν στο σκοτάδι, στο κρύο, ενώ έρχονται αντιμέτωποι και με την πείνα, καθώς δεν διαθέτουν τίποτε περισσότερο από τα ρούχα που φορούν, ενώ καλούνται να κρύβονται κάθε φορά που βλέπουν φώτα, σε μια προσπάθεια να βιώσουν, εκτός από τις κακουχίες και την ψυχολογική πίεση, την οποία αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

norway

Πηγή: εφημερίδα The Local

Οι έφηβοι, σύμφωνα με το σενάριο, καταφέρνουν να περάσουν τα «σύνορα» κι εκεί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τους θυμωμένους συνοριοφύλακες, που τους φωνάζουν σε «σπαστά» αγγλικά.

Κάποια στιγμή το σενάριο προβλέπει και φαγητό, όμως αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από λίγο ρύζι, με ημερομηνία λήξης το 1998. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες αποθαρρύνονται βλέποντας το ληγμένο φαγητό, οι περισσότεροι όμως το καταβροχθίζουν.

«Απαίσια σκληρό» κι «εξαντλητικό» χαρακτηρίζουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες το πρόγραμμα, που αν και εξαιρετικά επίκαιρο, διεξάγεται στη Νορβηγία από το 2004 κι έκτοτε έχουν λάβει μέρος σε αυτό περίπου 80.000 νέοι άνθρωποι. Πάντως οι περισσότεροι, παρά τη σκληρότητά της, τη χαρακτηρίζουν σαν μια πολύ διδακτική εμπειρία.

Στο τέλος της δοκιμασίας, οι υπεύθυνοι του προγράμματος σημειώνουν σε όσους έχουν λάβει μέρος, πως η δική τους ταλαιπωρία κράτησε 24 ώρες, ενώ 60 εκατομμύρια πραγματικοί πρόσφυγες ζουν σε αυτές τις συνθήκες καθημερινά.

Το νόημα του πειράματος είναι να τονιστεί ότι οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με σωματικά και συναισθηματικά «βασανιστήρια», και ότι οι νεαροί Νορβηγοί είναι τελικά πολύ τυχεροί που ζουν σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.