ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η κράτηση έξι δημοσιογράφων στη Μιανμάρ - Στους 70 οι νεκροί των διαδηλώσεων

Συνεχίζεται η κράτηση έξι δημοσιογράφων στη Μιανμάρ - Στους 70 οι νεκροί των διαδηλώσεων
AP Photo

Δικαστήριο στη Μιανμάρ παρέτεινε σήμερα την κράτηση έξι δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ένας του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων που γίνονται κατά της χούντας στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Ρανγκούν.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2.000 έχουν συλληφθεί κατά την καταστολή των διαμαρτυριών μετά την άνοδο στην εξουσία με πραξικόπημα των στρατιωτικών την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με την οργάνωση Ένωση Βοήθειας των Πολιτικών Κρατουμένων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι έξι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν όλοι στις 27 Φεβρουαρίου, δεν οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, αλλά μετείχαν από τη φυλακή σε ακροαματική διαδικασία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτούς δεν έχει επιτραπεί να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση με μέλη των οικογενειών τους ή δικηγόρους μετά τη σύλληψή τους.

H δικηγόρος Τιν Ζαρ Ο δήλωσε ότι η υπόθεση του πελάτη της, του Τέιν Ζάου του Associated Press, και τεσσάρων άλλων θα εξεταστεί στις 24 Μαρτίου.

«Δείχνει καλά, αλλά είπε ότι έχει άσθμα οπότε είναι λίγο δύσκολα», δήλωσε η δικηγόρος, αναφερόμενη στον Τέιν Ζάου. «Πρέπει να του μιλήσουν μέλη της οικογένειάς του».

Άλλο δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση έως τις 25 Μαρτίου του έκτου δημοσιογράφου που κρατείται, του Σουέ Ουίν, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του Myanmar Now.

Δικαστικοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν σχετικά με την είδηση αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες για τις συλλήψεις αυτές και ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

Οι αρχές στη Μιανμάρ έχουν κάνει επιδρομές στα γραφεία τεσσάρων ανεξάρτητων δημοσιογραφικών οργανισμών τις τελευταίες μέρες. Η χούντα αφαίρεσε επίσης τις άδειες πέντε οργανισμών που δραστηριοποιούνταν στην κάλυψη των διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, μετέδωσε το Myanmar Now, από τους οποίους οι 19 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Εκπρόσωπος της χούντας δήλωσε χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ο στρατός σέβεται και τιμά την ελευθερία του Τύπου, αλλά πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν προκαλούσαν ταραχές.