ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Με κυρώσεις «απάντησαν» ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση

Υπόθεση Ναβάλνι: Με κυρώσεις «απάντησαν» ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Με κυρώσεις εις βάρος υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων «απάντησε» η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στο Κρεμλίνο για τη δηλητηρίαση και φυλάκιση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Η κίνηση των ΗΠΑ έρχονται σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έθεσε επίσης σε εφαρμογή σήμερα, Τρίτη, πρόσθετες κυρώσεις. «Θα απαντήσουμε» διαμηνύει η Μόσχα...

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στοχεύουν επτά ανώτερους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και 14 οντότητες που ενέχονται στην παρασκευή χημικών παραγόντων, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Κατά τους ίδιους, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν καταλήξει ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία.

Ο σφοδρός πολέμιος του Κρεμλίνου είχε καταρρεύσει στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στη Μόσχα από το Τομσκ, τελευταίο σταθμό περιοδείας του στη Σιβηρία.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά του πιλότου έσωσαν τη ζωή του... Aντί να συνεχίσει το ταξίδι προς τη Μόσχα, που απείχε τρεις ώρες, ο πιλότος κατηύθυνε το αεροσκάφος στο Όμσκ.

Λίγες ημέρες αργότερα, και έπειτα από παλινωδίες της ρωσικής κυβέρνησης, ο Αλεξέι Ναβάλνι διακομίστηκε για τη συνέχιση της νοσηλείας του στη Γερμανία, όπου και ανακοινώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

CNNi: Στην παγίδα του Ναβάλνι έπεσε η FSB – Πράκτορας παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε. Ο αρχηγός της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κατηγορεί από την πρώτη στιγμή το Κρεμλίνο και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίασή του.

Ως προς την επιβολή των κυρώσεων, οι ΗΠΑ ανέλαβαν «δράση» στη βάση δύο προεδρικών διαταγμάτων: του υπ' αρ. 13661, το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων, και του υπ' αρ. 13382, το οποίο εκδόθηκε το 2005 με σκοπό την αποτροπή διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Αμφότερα τα διατάγματα «επιτρέπουν» στις ΗΠΑ να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία όσων στοχοθετούνται στο έδαφός τους, και να απαγορεύσουν σε αμερικανικές εταιρείες και μεμονωμένα πρόσωπα την όποια συνδιαλλαγή μαζί τους.

Κυρώσεις και από την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, οριστικοποιήθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (υπηρεσία ανάλογη του FBI στις ΗΠΑ), Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς, Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Η ΕΕ είχε αναλάβει αρχικά δράση κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι τον Οκτώβριο του 2020 υιοθετώντας κυρώσεις σε βάρος έξι αξιωματούχων και μίας οντότητας.

Μόσχα: «Θα απαντήσουμε»

Το Κρεμλίνο στέλνει το μήνυμα ότι όποιες κυρώσεις και να επιβάλουν στη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν θα πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Και, παράλληλα, διαμηνύει διά στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα υπάρξει απάντηση.

Με την πολιτική των κυρώσεων οι χώρες που τις επιβάλλουν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δηλώνει ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ταυτόχρονα ότι η Μόσχα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, θα αντιδράσει στις οποίες κυρώσεις επιβάλει η Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας.

«Θα απαντήσουμε αναμφίβολα· ουδείς έχει άρει έναν από τους κανόνες της διπλωματίας που είναι η αμοιβαιότητα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ως προς τις κυρώσεις που δρομολογεί η ΕΕ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, έχει επίσης προειδοποιήσει πως η Μόσχα θα δώσει τη δική της απάντηση. «Θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά μας» τονίζει.

Ο Γκρουσκό επισήμανε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι δεν αποτέλεσε για την Μόσχα έκπληξη, ωστόσο προσέθεσε ότι παρόμοιες ενέργειες λειτουργούν καταστροφικά για τις διμερείς σχέσεις και συνιστούν απόλυτο αδιέξοδο.