Κορωνοϊός: Η Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις από έξι χώρες για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία
Ανανεώθηκε:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από έξι χώρες μέλη, ανάμεσά τους το Βέλγιο και την Γερμανία, να δώσουν εξηγήσεις εντός δέκα ημερών για μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού, τα οποία θεωρεί δυσανάλογα.
Η Κομισιόν εξήγησε ότι έστειλε σημειώματα στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία την Φινλανδία, την Σουηδία και την Ουγγαρία που εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.
Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις» και καλούν τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους 27.
Οι χώρες έχουν στην διάθεσή τους δέκα ημέρες για να απαντήσουν στην Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει εναντίον τους.
«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο Βέλγιο, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα απαγορεύονται από τις 27 Ιανουαρίου. Το μέτρο, που έχει παραταθεί μέχρι την 1η Απριλίου, θεωρείται προβληματικό από την Κομισιόν, η οποία προσάπτει στις αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη.
Από την πλευρά του το Βερολίνο φιλτράρει δραστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου τις διελεύσεις με την Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό Τυρόλο για να ελέγξει την διάδοση των παραλλαγών του ιού. Κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να περάσουν παρά μόνο με πολύ πρόσφατο τεστ PCR.
Στην επιστολή που εστάλη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ, η Κομισιόν επικρίνει το μέτρο.
«Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας -προστασία της δημόσιας υγείας - θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», αναφέρεται στο κείμενο του email.
Σε άλλο σημείωμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ζητούσε με έμφαση από τους 27 να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Ο δύσκολος συντονισμός των απαγορεύσεων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία βρισκόταν χθες στο μενού της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 27, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ρότ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου λέγοντας ότι η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν.
«Εχουμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα κατά των μεταλλάξεων του ιού, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», είπε.