ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ακόμη και ποινές φυλάκισης για ταξιδιώτες - παραβάτες της καραντίνας

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ακόμη και ποινές φυλάκισης για ταξιδιώτες - παραβάτες της καραντίνας
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Βρετανία θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες όπου εξαπλώνονται νέα στελέχη του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία να συμπληρώνουν καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία, ενώ όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης, βάσει αυστηρότερων περιορισμών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια προστίθενται στην απαγόρευση που ισχύει ήδη για τα ταξίδια στο εξωτερικό για διακοπές. Η κυβέρνηση δήλωσε πως τα αυστηρότερα μέτρα χρειάζονται ώστε να μην ανακοπεί από τα νέα στελέχη του ιού το γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, κινδυνεύουν με φυλάκιση και πρόστιμο έως 10.000 στερλινών.

«Όποιος λέει ψέματα στο έντυπο εντοπισμού επιβατών και προσπαθεί να αποκρύψει ότι ήταν σε μια χώρα που περιλαμβάνεται στον 'κόκκινο κατάλογο' 10 ημέρες πριν από την άφιξή του εδώ, θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 ετών», είπε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

Υψηλό το κόστος της καραντίνας

Οι Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι που φθάνουν στην Αγγλία και βρίσκονταν σε χώρες υψηλού κινδύνου τις προηγούμενες 10 ημέρες θα πρέπει να πληρώσουν 1.750 στερλίνες για να καλύψουν το κόστος τουλάχιστον 10 ημερών καραντίνας σε ξενοδοχείο που θα τους έχει υποδειχθεί, είπε ο Χάνκοκ.

Όλοι όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε περαιτέρω τεστ για την COVID-19 τη δεύτερη και όγδοη ημέρα της καραντίνας τους, είπε, εκτός από ένα τεστ πριν από την αναχώρησή τους που απαιτείται ήδη.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως υπέγραψε συμβόλαια με 16 ξενοδοχεία για έναν αρχικό αριθμό 4.600 δωματίων για ξενοδοχειακή καραντίνα και πως θα εξασφαλίσει περισσότερα όπως θα απαιτηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες να δημοσιοποιούνται μεθαύριο, Πέμπτη.

Οι καραντίνες σε ξενοδοχεία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αυστραλία τη Νέα Ζηλανδία ως στρατηγική για τον δραστικό περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ανησυχία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η Βρετανία πραγματοποιεί το πιο γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα μεγάλης χώρας. Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός έπειτα από πληροφορίες ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε ορισμένα νέα στελέχη του ιού, όπως αυτό που έχει εξαπλωθεί γρήγορα στη Νότια Αφρική.

Η κυβέρνηση, που έχει επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπήρξε αργή στην υιοθέτηση πιο σκληρών συνοριακών μέτρων, είπε πως οι αυστηρότεροι κανόνες θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είναι βέβαιη ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον των νέων στελεχών ή ότι ενισχυμένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα.

«Η ισχυρή προστασία στα σύνορα είναι μέρος της υπεράσπισης και του ασφαλούς εγχώριου ανοίγματος», είπε ο Χάνκοκ.

Έκκληση των αεροπορικών εταιριών

Βρετανικές αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια απηύθυναν νέα έκκληση για βοήθεια, την πιο πρόσφατη σε μια σειρά παρόμοιων εκκλήσεων, καλώντας την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα τα βγάλει πέρα φέτος, και να εκδώσει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

«Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες αγωνίζονται να επιβιώσουν με σχεδόν μηδενικά έσοδα και μια βάση τεράστιου κόστους, και πρακτικά κάθε εβδομάδα έρχεται ένα νέο πλήγμα», ανέφεραν.

Ο Χάνκοκ είπε πως τα μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν μόνιμα και θα αντικατασταθούν «συν τω χρόνω με ένα σύστημα ασφαλών και ελεύθερων διεθνών ταξιδιών».