Αρχίζει την Τρίτη η δίκη Τραμπ στη Γερουσία για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Ανανεώθηκε:
Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία αυτή τη φορά ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, πρόκειται να ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, με συζήτηση επί της συνταγματικότητας της διαδικασίας δεδομένου ότι δεν είναι πλέον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, ευελπιστούν ότι θα πείσουν τα 100 μέλη της Γερουσίας να καταδικάσουν τον Τραμπ και να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.
Στην άλλη όχθη, οι συνήγοροι του τέως προέδρου των ΗΠΑ -στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε στη Γερουσία- επιμένουν ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική, εξ ου και τονίζουν πως θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στην παραπομπή «για δικό τους πολιτικό όφελος», ενώ παράλληλα επιχειρηματολογούν ότι η Γερουσία δεν έχει την αρμοδιότητα να τον δικάσει από τη στιγμή που πλέον ιδιωτεύει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν.
Τον περασμένο μήνα, η απόπειρα Τραμπ να μην οδηγηθεί η υπόθεση στη Γερουσία, με το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας, δεν ευοδώθηκε: Υπέρ ψήφισαν μόνο οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές του Σώματος.
Οι βουλευτές-κατήγοροι την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί προς οχύρωση της αμερικανικής Δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας, καθώς και για να αποθαρρυνθούν όσοι στο μέλλον επιχειρήσουν να υποδαυλίσουν βίαια επεισόδια με την επιδίωξη να παραμείνουν στην εξουσία.
Προκειμένου να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας χρειάζονται τις ψήφους 17 Ρεπουμπλικανών συναδέλφων τους -γεγνός που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών παρέπεμψε τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στις 13 Ιανουαρίου, με αφορμή την επίμαχη, «πύρινη» ομιλία προς υποστηρικτές του.
Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές και ο μοναδικός που θα δικαστεί αφού έχει αποχωρήσει από την προεδρία.
Στην επίμαχη ομιλία της 6ης Ιανουαρίου, ο Τραμπ επανέλαβε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους «να σταματήσουν την κλοπή», να «δείξουν δύναμη» και «να αγωνιστούν κολασμένα».
Η εισβολή διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές έτρεξαν να κρυφτούν σε ασφαλή καταφύγια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.
Οι δικηγόροι του Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, υποστηρίζουν ότι η ομιλία του πρώην προέδρου «δεν ήταν πράξη ενθάρρυνσης ενός οργανωμένου κινήματος για την ανατροπή» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ισχυρίζονται, επίσης, στο έγγραφο που κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη λέξη «fight» («πολεμώ, αγωνίζομαι») λίγο παραπάνω από πέντε φορές, αλλά πάντα με τη «μεταφορική» έννοιά της -εννοώντας ότι οι υποστηρικτές του θα έπρεπε «να υψώσουν τη φωνή τους», όπως συμβαίνει συχνά τις δημόσιες ομιλίες.
Σύμφωνα, πάντα, με το νομικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, το FBI επιβεβαιώνει ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου είχαν σχεδιαστεί πολλές ημέρες πριν από την ομιλία του Τραμπ και κατά συνέπεια δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν. Εκείνοι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, προσθέτουν.
Η αμερικανική Γερουσία θα διακόψει τη δίκη από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των συνηγόρων του Τραμπ, του Ντέιβιντ Σόεν, ο οποίος είναι Εβραίος και τηρεί την αργία του Σαββάτου.