ΚΟΣΜΟΣ

Το «Νόμπελ των Μαθηματικών» στον Σερ Άντριου Γουάιλς

Το «Νόμπελ των Μαθηματικών» στον Σερ Άντριου Γουάιλς
Ο Γουάιλς μπροστά από το θεώρημα του Φερμάτ Wikipedia

Ο Σερ Άντριου Γουάιλς έδωσε νέα πνοή στα μαθηματικά και λατρεύεται σε όλο τον κόσμο, αφού κατάφερε να «σπάσει» το μυστικό του τελευταίου θεωρήματος του «Φερμά».

Και για το επίτευγμά του αυτό θα λάβει φέτος το βραβείο Άμπελ 2016, το οποίο αποκαλείται και ως «Νόμπελ Μαθηματικών».

Το βραβείο απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από περίπου 630.000 ευρώ.

Ο 62χρονος Σερ Άντριου Γουάιλς, είναι καθηγητής του Μαθηματικού Ινστιτούτου του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σερ Άντριου Γουάιλς, ο οποίος στη δεκαετία του ‘90 «έσπασε» επιτέλους το μυστικό του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά που παρέμενε άλυτο για τρεις αιώνες.

Το τελευταίο θεώρημα του Γάλλου μαθηματικού Πιερ ντε Φερμά παρέμενε αναπόδεικτο από τον 17ο αιώνα. Ο ίδιος ο Φερμά είχε γράψει το 1637, στο περιθώριο ενός βιβλίου, ότι γνωρίζει την απόδειξη, αλλά ποτέ δεν την παρουσίασε.

Ο Γουάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, «δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί επτά χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!) και την παρουσίασε ξαφνικά το 1993. Έπειτα από μερικές αναγκαίες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994 και τελικά τη δημοσίευσε επίσημα το 1995 στο περιοδικό μαθηματικών «Annals of Mathematics».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ