ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊος - Ισραήλ: Εμβολιάζονται πλέον όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών

Κορωνοϊος - Ισραήλ: Εμβολιάζονται πλέον όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών
AP Photo/Nasser Nasser AP Photo/Oded Balilty

Επεκτείνει το Ισραήλ το πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων, η οποία αποδίδεται κυρίως στην περισσότερο μεταδοτική μετάλλαξη του στελέχους του κορωνοϊού.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από αύριο, Πέμπτη, θα αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών.

Δικαίωμα εμβολιασμού είχαν έως σήμερα όσοι είναι άνω των 30 ετών, μεταξύ 16-18, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα ή εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευελπιστούσε ότι η γρήγορη διαδικασία του προγράμματος εμβολιασμού που ακολούθησε η χώρα, σε συνδυασμό με το τρίτο εθνικό lockdown που διανύει πλέον την έκτη εβδομάδα, θα καθιστούσαν εφικτό το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας εντός Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων σοβαρής νόσησης από την Covid-19 και των θανάτων αυξήθηκε δραματικά και αποδίδεται κυρίως στην περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του στελέχους του κορωνοϊού.

Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε με τα οφέλη από τα εμβόλια.

Το lockdown, από την άλλη πλευρά, έχει παραβιαστεί ευρέως, αλλά και επικριθεί στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας, στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 663.665 κρούσματα κορωνοϊού και 4.888 θάνατοι έως σήμερα.

Περίπου το 35% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Εντούτοις, η ημερήσια αύξηση των εμβολιασμών κυμαίνεται στο 2,5% περίπου αυτή την εβδομάδα σε σχέση με 3,05% την περασμένη εβδομάδα και 3,3% πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kan, το 31% των Ισραηλινών δεν είναι σίγουρο αν θα εμβολιαστεί, ενώ το 36% ανησυχεί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι τα παιδιά από 12 ως 16 ετών πιθανόν να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Απρίλιο -εν αναμονή της έγκρισης από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή-, αλλά για τα παιδιά κάτω των 12 ετών «θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος» μέχρι να εμβολιαστούν.