Κορωνοϊός - έρευνα: Μειώθηκαν οι θάνατοι ασθενών στις ΜΕΘ από Covid-19
Ανανεώθηκε:
Η βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης οδήγησε τους τελευταίους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού σε σημαντική μείωση -άνω του ενός τρίτου- του ποσοστού θνητότητας νοσηλευόμενων με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παγκοσμίως, όπως προκύπτει από μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην επιστημονική επιθεώρηση Anesthesia.
Ωστόσο, η σχετική τάση δείχνει να παραμένει πλέον στάσιμη, ενώ παράλληλα εγείρονται ερωτηματικά για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού ως προς την πρόγνωση της πορείας της υγείας ασθενών στις ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την μετανάλυση που «συνενώνει» 52 έρευνες με ιατρικά δεδομένα για συνολικά 43.128 ασθενείς σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κίνα, καθώς και Μέση Ανατολή, Νότια Ασία και Αυστραλία.
Σύμφωνα με προηγούμενη μετα-ανάλυση με την «υπογραφή» της ίδιας επιστημονικής ομάδας -υπό τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του- που είχε δημοσιευτεί τον Ιούλιο, η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ παγκοσμίως μειώθηκε από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου 2020 στο 42% στα τέλη Μαΐου 2020.
«Ενώ η πρώτη μας μετα-ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020» αναφέρουν οι υπογράφοντες.
Ως προς την παρατηρούμενη μείωση, οι ίδιοι επισημαίνουν πως η επιστημονική γνώση σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι έχουν αυξηθεί.
Για παράδειγμα στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή βρίσκονται στον αναπνευστήρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης έχει αλλάξει σταδιακά η χορήγηση οξυγόνου και η αντιμετώπιση των θρομβώσεων στο αίμα σε ασθενείς με Covid-19.
Οι συντάκτες διερωτώνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στους ασθενείς στις Εντατικές.
Πάντως, ο Πίτερ Χόρμπι, υπεύθυνος της κλινικής έρευνας Recovery που είχε ανακαλύψει την αποτελεσματικότητα της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση της Cοvid-19, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα αναμένεται να έχουν καλά αποτελέσματα και έναντι των νέων παραλλαγών, διότι ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών και δεν επιτίθενται απευθείας στον ίδιο τον κορωνοϊό.