ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά οι γιατροί της Γουχάν ομολογούν: Στην αρχή της πανδημίας μάς είπαν να πούμε ψέματα

Για πρώτη φορά οι γιατροί της Γουχάν ομολογούν: Στην αρχή της πανδημίας μάς είπαν να πούμε ψέματα
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει σήμερα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο βρετανικό κανάλι ITV και το οποίο δείχνει Κινέζους γιατρούς από τη Γουχάν να ομολογούν για πρώτη φορά ότι είχαν συνειδητοποιήσει πως ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο είχαν δεσμευτεί από την κυβέρνηση να το αποσιωπήσουν.

Οι γιατροί που φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ προέρχονται από τη Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία, και υπήρξαν μάρτυρες μερικών από τα πρώτα κρούσματα του ιού.

Μπροστά στην κάμερα, χωρίς να ξέρουν ότι καταγράφονται, κάτι στο οποίο δεν θα συναινούσαν ποτέ αφού θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή τους, οι γιατροί ακούγονται να παραδέχονται πως δεν είχαν καμία αμφιβολία για την επικινδυνότητα του ιού και ότι γνώριζαν περί θανάτων εξαιτίας του ήδη από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Ένας μάλιστα λέει: «Στην πραγματικότητα, στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνωρίζω πέθανε από τον ιό».

«Πολλοί από αυτούς με τους οποίους ζούσε μαζί μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω».

Ένας άλλος λέει: «Όλοι νιώθαμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Οι νέες αυτές μαρτυρίες θα προβληθούν το βράδυ της Τρίτης στο βρετανικό ITV σε ντοκιμαντέρ με τίτλο: Πανδημία: Ο ιός που συγκλόνισε τον Κόσμο.

Και όλα αυτά την στιγμή που κλιμάκιο του ΠΟΥ βρίσκεται στην Γουχάν προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.

Η επίσημη κινεζική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να σχολιάσει οτιδήποτε στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το συμπέρασμα μια ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων, τόσο η Κίνα όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσαν να είχαν δράσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά προκειμένου να συγκρατήσουν το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19,

Στη δεύτερη ενδιάμεση έκθεσή της, η ανεξάρτητη επιτροπή «Για την Ετοιμότητα και την Ανταπόκριση κατά της Πανδημίας», με έδρα την Ελβετία, έκρινε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ήταν πιο σθεναρό στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χαμπέι.

Τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκαν στη Γουχάν μεταξύ 12 και 29 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρά μόνο στις 31 Δεκεμβρίου.

Όταν η Γουχάν τέθηκε σε καθεστώς lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020, ο ιός είχε ήδη μεταδοθεί στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή, που διοικείται κατά το ήμισυ από την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και κατά το ήμισυ την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, επικρίνει επίσης τον ΠΟΥ για την καθυστέρησή του στο να σημάνει τον συναγερμό.

Την ίδια ώρα, καλεί σε μεταρρυθμίσεις τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί για τα κρούσματα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δεν συνέστησε την επιτροπή έκτακτης ανάγκης έως τις 22 Ιανουαρίου 2020 - και στη συνέχεια περίμενε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου πριν κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν είναι σαφές γιατί η επιτροπή δεν συναντήθηκε παρά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε είναι ξακάθαρο γιατί δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος από την αρχή του φαινομένου», λέει η αναφορά.

Η επιτροπή επισημαίνει εξάλλου ότι ο ΠΟΥ δεν κήρυξε στην ασθένεια αυτή ως πανδημία παρά μόνο στις 11 Μαρτίου 2020, όταν ήδη ΜΜΕ και επιστήμονες είχαν ήδη υιοθετήσει τον όρο.

Όταν το έκανε τα κρούσματα παγκοσμίως ήταν 118.000 και οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 4.000.

«Αν και ο όρος πανδημία ούτε χρησιμοποιείται ούτε ορίζεται στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005), η χρήση του λειτουργεί για να εστιάσει την προσοχή στη σοβαρότητα ενός υγειονομικού φαινομένου», προστίθεται.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταφέρει μια «παγκόσμια επανεκκίνηση» σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πανδημιών, συμπληρώνει η επιτροπή αναθεώρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει μια τελική έκθεση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο.