Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Δόθηκε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Την τελική έγκριση τώρα πρέπει να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη έναντι του κορωνοϊού, καθώς θα είναι το δεύτερο -μετά από αυτό της Pfizer/BioNTech- που λαμβάνει έγκριση από την ΕΕ.
«Καλά τα νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε το εμβόλιο της Moderna ασφαλές και αποτελεσματικό. Εργαζόμαστε σκληρά για δώσουμε το "πράσινο φως" και να το κάνουμε διαθέσιμο στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα εκτός της Βόρειας Αμερικής που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna.
Το εμβόλιο της Moderna είχε ήδη εγκριθεί από τους εποπτικούς φορείς των ΗΠΑ και του Καναδά.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά την έγκριση του εμβολίου.
«Οι συζητήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19 δεν θα ολοκληρωθούν απόψε. Θα συνεχιστούν την Τετάρτη», αναφερόταν σε ανακοίνωση του Οργανισμού.
Η επιτροπή του Οργανισμού για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) είχε συνεδριάσει εσπευσμένα το απόγευμα της Δευτέρας για να συζητήσει το εμβόλιο της Moderna, δύο μέρες νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία συνεδρίασης.
Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Moderna
Η Moderna είναι αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη και το εμβόλιό της ονομάζεται mRNA-1273.
Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.
Το εμβόλιο της Moderna έχει εμφανίσει αποτελεσματικότητα 94,5%.
Το εμβόλιο της Moderna, όπως και της Pfizer, βασίζεται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψει τα κύτταρα των ανθρώπων σε «εργοστάσια» πρωτεϊνών. Οι εξωτερικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται από το σώμα δεν είναι επικίνδυνες επειδή ο υπόλοιπος ιός δεν υπάρχει, ωστόσο, το σώμα βλέπει τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει ανοσοποιητικούς στρατιώτες για να την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση.
Αυτή η τεχνολογία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ η ανάπτυξη και η δοκιμή άλλων εμβολίων έχει πάρει 15-20 χρόνια. Αυτή τη φορά επελέγη η τεχνολογία mRNA διότι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έτσι θα αναπτυσσόταν πιο γρήγορα ένα εμβόλιο.
Το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες, όπως σε επαρχιακά νοσοκομεία. Το εμβόλιο αυτό χρειάζεται να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται κατεψυγμένο, αλλά δεν απαιτεί τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.
Μετά την απόψυξη, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου.
Χορηγείται σε δύο λήψεις με απόσταση 28 ημερών.