ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τουρκίας: Υπερψηφίστηκαν από τη Γερουσία

AP PHOTO

Το «πράσινο φως» για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, έδωσε η Γερουσία των ΗΠΑ, αφού ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια αποφασιστική κίνηση εκ μέρους του αμερικανικού πολιτικού προσωπικού, δεδομένου ότι στηρίχθηκε τόσο από Δημοκρατικούς, όσο και από Ρεπουμπλικάνους -κόντρα στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Αποτελεί, δε, σημαντικό πλήγμα κατά της Αγκυρας, μετά το «χαλαρό» μήνυμα που της έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κυρώσεις, είχε εγκρίνει προηγουμένως και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Λευκό Οίκο για υπογραφή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με πιθανότερο ενδεχόμενο το βέτο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν επίσης αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.

Όπως είχαν δηλώσει χθες στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος, οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

O Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων), που κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.

O Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια τονίζει την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αντισταθεί στο παρελθόν σε διμερείς εκκλήσεις του Κογκρέσου να τιμωρήσει την Τουρκία για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος από την Τουρκία θα ήταν ένδειξη ασέβειας απέναντι σε έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα απέκτησε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης