ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Το θέμα της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία πρέπει να συζητηθεί με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Μέρκελ: Το θέμα της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία πρέπει να συζητηθεί με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
(AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη σύνοδο κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, πρόσθεσε η καγκελάριος, και σημείωσε ότι η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν.

«Υπό αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μια πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις -πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ- και από την άλλη πλευρά από εντάσεις», σημείωσε η Μέρκελ.

Μακρόν: Mεμονωμένες οι κυρώσεις στην Τουρκία - Τον Μάρτιο θα μιλήσουμε για κάτι πιο ευρύ

Ιδιαίτερα αποφασιστικός απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προαναγγέλλοντας στην ουσία αυστηρότερα μέτρα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «περάσαμε σε επίπεδο μεμονωμένων κυρώσεων στο πλαίσιο των ατόμων που είχαν ταυτοποιηθεί. Και φυσικά που είχαν να κάνουν με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αποτελούν συνέχεια των όσων αποφασίσαμε τον Οκτώβρη και σε αυτήν τη Σύνοδο αποφασίσαμε τις κυρώσεις επί της αρχής. Τεχνικά αυτό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς αλλά το σύνολο των ηγετών των κρατών έδρασαν με βάση το πλαίσιο της διαδικασίας που καταλήξαμε τον Οκτώβρη.

»Υπάρχει μία ακολουθία και μία αυξανόμενη πίεση προς το άλλο μέρος. Το Μάρτιο θα μιλήσουμε και για ατομικές επιχειρήσεις αλλά και για κάτι πιο ευρύ, για οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό το ζητήσαμε μία τεκμηρίωση από τον κύριο Μπορέλ ώστε να μπορέσει να τεκμηριώσει την ενδεχόμενη αλλαγή.

»Σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τις συμφωνίες για τη Λιβύη και προμηθεύει όπλα σε τζιχαντιστές. Επίσης απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό κομμάτι στη Λιβύη. Στη Συρία τροφοδοτεί το κίνδυνο για αναβίωση του Χαλιφάτου τοπικά. Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται πλέον ως ένας εταίρος στον Καύκασο ειδικά στέλνοντας στρατιώτες και συνεχίζοντας δράσεις που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά. το Έχουμε μία κοινή απάντηση. Το περασμένο καλοκαίρι θέλαμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών, της Ελλάδας και της Τουρκίας και συνεχίζουμε την πίεση για να δημιουργήσουμε αυτή τη διαδικασία βήμα βήμα».