Κίνα: Διαστρέβλωσαν δήλωση γερμανού επιδημιολόγου για να υποστηρίξουν ότι προήλθε από την Ευρώπη
Ανανεώθηκε:
Δήλωση διακεκριμένου Γερμανού επιδημιολόγου φέρεται να διαστρέβλωσε η κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την άποψή της ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την χώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κρατική κινεζική τηλεόραση CGTN προέβαλε δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ιολογίας του Πανεπιστημίου Χάλε - Βίτενμπεργκ Αλεξάντερ Κεκουλέ, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός επιστήμονας συμφωνεί με την άποψη ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από την κινεζική πόλη Γουχάν, όπως είναι η κρατούσα πεποίθηση.
«Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Γουχάν, λέει κορυφαίος γερμανός επιδημιολόγος», ανέφερε το CGTN και μετέδωσε απόσπασμα δήλωσης του κ. Κεκουλέ από την εμφάνισή του στο γερμανικό ZDF, με τον επιστήμονα να αναφέρει ότι πιθανότατα ο κορωνοϊός να μεταλλάχθηκε στην Ιταλία και να έγινε έτσι πιο μολυσματικός, επισημαίνοντας ότι υπήρξε στην Ιταλία μη εντοπισμένο κρούσμα για αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο ιός να έχει τον χρόνο να αναπτυχθεί και να γίνει πιο μολυσματικός από την αρχική του μορφή, της Γουχάν.
Ο δημοσιογράφος ωστόσο ζήτησε από τον κ. Κεκουλέ να εξηγήσει την δήλωσή του, με τον επιδημιολόγο να τονίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Κίνα και ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη».
Η τελευταία δήλωση του Αλεξάντερ Κεκουλέ δεν προβλήθηκε από την κινεζική τηλεόραση, η οποία υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός εισήχθη στην Γουχάν μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.
Δημοσκόπηση πάντως έδειξε πως μόνο οι μισοί Κινέζοι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα τους, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ.
Άλλωστε η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι χιλιάδες άνθρωποι, που πέθαναν το 2019 στις ΗΠΑ από γρίπη, ήταν στην πραγματικότητα θύματα του κορωνοϊού.
Οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κίνας
To CNNi έχει στην κατοχή του διαρροές εγγράφων που αποδεικνύουν τους λανθασμένους χειρισμούς της Κίνας στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Μία ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της πρώτης γραμμής στέκεται κουλουριασμένη, πιθανώς εξαντλημένη, μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το πιο ισχυρό άνδρα της Κίνας.
Είναι 10 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επί εβδομάδες ήταν απών από τη δημόσια θέα, απευθύνεται στο νοσοκομειακό προσωπικό της πόλης Γουχάν καθώς εκείνο πασχίζει να συγκρατήσει τη διασπορά ενός ακόμη επίσημα ανώνυμου νέου κορωνοϊού.
Από ένα ασφαλές δωμάτιο περίπου 1.200 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, ο Σι εκφράζει τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της ασθένειας. Και ενθαρρύνει τη δημόσια επικοινωνία του θέματος καθώς ανά τον πλανήτη εντείνεται η ανησυχία για την πιθανή απειλή που συνιστά η νέα αυτή αρρώστια.
Την ίδια εκείνη ημέρα, οι κινεζικές Αρχές ανακοινώνουν 2.478 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε περισσότερα από 40.000, εκ των οποίων λιγότερα από 400 εμφανίστηκαν έξω από την ηπειρωτική Κίνα.
Ωστόσο, επίσημα έγγραφα που κυκλοφόρησαν εσωτερικά αποδεικνύουν ότι αυτό ήταν μόνο ένα μέρος της εικόνας.
Σε μία αναφορά με τη σημείωση «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ κρατήστε το εμπιστευτικό», οι τοπικές Αρχές υγείας στην επαρχία Χουμπέι, όπου ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο ιός, αναφέρουν ένα σύνολο νέων κρουσμάτων 5.918 στις 10 Φεβρουαρίου, περισσότερα από τα διπλά του επίσημου αριθμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, «σπάζοντας» το σύνολο σε ένα πλήθος υποκατηγοριών.
Αυτός ο μεγαλύτερος αριθμός δεν αποκαλύφθηκε ποτέ πλήρως εκείνη την περίοδο, καθώς το σύστημα καταγραφής της Κίνας έμοιαζε, εν μέσω του πανικού των πρώτων εβδομάδων ζωής της πανδημίας, να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος.
Αυτός ο μέχρι σήμερα άγνωστος αριθμός αποτελεί μια μόνο από τις αποκαλύψεις που περιέχονται στις 117 σελίδες των εγγράφων που διέρρευσαν από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενών της Χουμπέι τα οποία πιστοποίησε και αποκαλύπτει σήμερα το CNNi.
Όλα μαζί, τα έγγραφα αποτελούν την πιο σημαντική διαρροή από το εσωτερικό της Κίνας από την αρχή της πανδημίας και παρέχουν την πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για το τι ήξεραν οι τοπικές Αρχές εσωτερικά και πότε.
Η κινεζική κυβέρνηση έχε επανειλημμένα απορρίψει κατηγορίες που της έχουν απευθύνει τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ότι σκόπιμα απέκρυψε πληροφορίες αναφορικά με τον ιό, επιμένοντας ότι από την αρχή του ξεσπάσματος κινούνταν με ειλικρίνεια και εξωστρέφεια.
Ωστόσο, αν και τα έγγραφα δεν παρέχουν καμία ένδειξη μιας ηθελημένης προσπάθειας απόκρυψης των ευρημάτων, πράγματι αποκαλύπτουν πολυάριθμες ασυνέπειες αναφορικά με το τι πίστευαν οι Αρχές ότι συμβαίνει και με το τι αποκάλυπταν δημοσίως.
Αστοχία ή πρόθεση;
Τα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2019 και τον περασμένο Απρίλιο, αποκαλύπτουν ένα άκαμπτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που περιορίζεται από τη γραφειοκρατία από πάνω προς τα κάτω και τις κάθε άλλο παρά ευέλικτες και σωστά θωρακισμένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης κρίσης.
Σε αρκετές κρίσιμες στιγμές στην πρώιμη φάση της πανδημίας τα έγγραφα δείχνουν στοιχεία σαφώς λανθασμένων χειρισμών και δείχνουν ένα πρότυπο θεσμικών αποτυχιών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία αφορά στη βραδύτητα με την οποία διαγνώστηκαν οι ντόπιοι ασθενείς Covid-19.
Ακόμη και όταν οι Αρχές της Χουμπέι παρουσίασαν τους χειρισμούς τους πάνω στην αρχική επιδημία δημοσίως ως αποτελεσματικούς και διαφανείς, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τοπικοί υπάλληλοι υγείας βασίζονταν σε ελαττωματικούς μηχανισμούς τεστ και αναφοράς.
Μια έκθεση στα έγγραφα από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων έως την επιβεβαιωμένη διάγνωση ήταν 23,3 ημέρες, για τον οποίο ειδικοί δήλωσαν στο CNNi ότι θα εμπόδιζε σημαντικά τα βήματα τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την καταπολέμηση της νόσου.
Η Κίνα υπερασπίζεται σθεναρά τους χειρισμούς της αναφορικά με την επιδημία.
Σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιουνίου, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσε Λευκή Βίβλο λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε πάντα δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την επιδημία με «έγκαιρο, ανοιχτό και διαφανή τρόπο».
«Ενώ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του ιού, η Κίνα ενήργησε επίσης με έντονο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα, στους ανθρώπους της, τους απογόνους της και στη διεθνή κοινότητα. Παρέσχε πληροφορίες για την Covid-19 με έναν πλήρως επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δημοσιοποίησε έγκυρες και λεπτομερείς πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν σε τακτική βάση, ανταποκρινόμενη αποτελεσματικά στη δημόσια ανησυχία και οικοδομώντας τη δημόσια συναίνεση», αναφέρει η Λευκή Βίβλος.
Το CNNi απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και στην Εθνική Επιτροπή Υγείας, καθώς και στην Επιτροπή Υγείας της Χουμπέι, η οποία επιβλέπει το επαρχιακό CDC, για σχόλια σχετικά με τα ευρήματα που αποκαλύπτονται στα έγγραφα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι τα έγγραφα δείχνουν γιατί αυτά που γνώριζε η Κίνα κατά τους πρώτους μήνες έχουν αξία.
«Ήταν σαφές ότι έκαναν λάθη - και όχι μόνο λάθη που συμβαίνουν όταν αντιμετωπίζει κανείς έναν νέο ιό - επίσης γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκαν», δηλώνει ο Yanzhong Huang, ανώτερος σύμβουλος για θέματα παγκόσμιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς αναφορικά με τη δημόσια υγεία στην Κίνα. «Αυτά [τα λάθη] είχαν παγκόσμιες συνέπειες. Δεν μπορείς ποτέ να εγγυηθείς διαφάνεια 100%. Δεν πρόκειται μόνο για μια σκόπιμη κάλυψη, αλλά επίσης συγκρατείται από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα αναφορικά με έναν νέο ιό. Αλλά ακόμα κι αν οι διαδικασίες ήταν 100% διαφανείς, πιθανώς δεν θα είχε σταματήσει να εξελίσσεται σε πανδημία».
Η σημερινή Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί ένα έτος από τότε που ο πρώτος γνωστός ασθενής εμφάνισε συμπτώματα της νόσου στην πρωτεύουσα Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, σύμφωνα με μια βασική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Την ίδια στιγμή που ο ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τα έγγραφα δείχνουν ότι μια άλλη κρίση υγείας βρισκόταν σε εξέλιξη: Η Χουμπέι αντιμετώπιζε μια σημαντική επιδημία γρίπης (influenza). Αυτή προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων 20 φορές περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα έγγραφα, προκαλώντας τεράστια επίπεδα πρόσθετου στρες σε ένα ήδη τεντωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Η «επιδημία» της γρίπης, όπως σημείωσαν αξιωματούχοι στο έγγραφο, δεν εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο μόνο στη Γουχάν, αλλά ήταν εντονότερη στις γειτονικές πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ. Παραμένει ασαφές τι αντίκτυπο ή σύνδεση είχε η ακίδα της γρίπης στο ξέσπασμα Covid-19. Και ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στα έγγραφα, οι δύο παράλληλες κρίσεις συνδέονται, ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί καμία πληροφορία αναφορικά με τον αντίκτυπο της γρίπης στην επίμαχη επαρχία.
Οι διαρροές που αποκαλύφθηκαν έρχονται καθώς αυξάνεται η πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα για πλήρη συνεργασία με μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του ιού που έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μολύνοντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα και σκοτώνοντας 1,46 εκατομμύρια.
Τα αρχεία παρουσιάστηκαν στο CNNi από έναν πληροφοριοδότη που ζήτησε ανωνυμία. Ο άνθρωπος αυτό εργάστηκε στο κινεζικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και αποφάσισε να μιλήσει για να αποκαλύψει την λογοκριμένη αλήθεια. Δεν είναι σαφές πώς απέκτησε τα έγγραφα ή γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα.
Τα έγγραφα έχουν επαληθευτεί από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν την αλήθεια του περιεχομένου τους για λογαριασμό του CNNi. Ένας εμπειρογνώμονας με στενούς δεσμούς με την Κίνα ανέφερε ότι είδε μερικές από τις αναφορές κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής έρευνας νωρίτερα φέτος. Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας με γνώση κινεζικών εσωτερικών εγγράφων και διαδικασιών επιβεβαίωσε επίσης στο CNNi ότι τα αρχεία ήταν γνήσια.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.