Κορωνοϊός - Πρόταση Σουλτς για το αδιέξοδο της ΕΕ: Εκταμίευση με ειδική πλειοψηφία
Ανανεώθηκε:
Στη διαμάχη με την Ουγγαρία και την Πολωνία, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Πιστεύει δε ακράδαντα ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θα υποχωρήσει εάν δεν πάρει άλλα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Όλες οι χώρες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία χρειάζονται αυτά τα κονδύλια. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να περιμένουν όλοι αυτά τα χρήματα επειδή ένας αυταρχικός ηγέτης στην Βουδαπέστη ή μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση στην Βαρσοβία θέτουν μια ολόκληρη κοινότητα χωρών υπό ομηρία για να εξυπηρετήσουν την εγχώρια πολιτική τους στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών. Ο Όρμπαν την βλέπει ως Ένωση χρησιμοποίησης αξιών, και αυτός ακριβώς είναι ο λανθασμένος τρόπος», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο DLF.
«Ωστόσο, αρκεί για την εκταμίευση των χρημάτων από το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού μια ειδική πλειοψηφία», ανέφερε ο Σουλτς.
Ειδική πλειοψηφία επιτυγχάνεται εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις:
α) η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών, δηλαδή από τα 15 εκ. των 27 ή
β) η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
«Ο Όρμπαν θα μπορούσε έτσι να μειοψηφήσει. Το βέτο του θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει μόνο για τον επταετή προϋπολογισμό. Εάν όμως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν πάρει χρήματα για επτά χρόνια, επειδή θα πρέπει να εργαζόμαστε με προϋπολογισμούς έκτακτης ανάγκης από έτος σε έτος, σας υπογράφω ότι θα υποχωρήσει», τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Κάτω Βουλή της Πολωνίας υπερψήφισε σήμερα την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, με την οποία εγκρίνεται η απόφαση που έλαβε η Βαρσοβία να θέσει βέτο στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 236 υπέρ, 209 κατά και μία αποχή.
Υπέρ μιας νέας εμπορικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ ο Βέμπερ
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) τάσσεται υπέρ μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο, λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας με τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην Ασία, της «Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης» (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP).
«Θα επιθυμούσα η ΕΕ να συνάψει μια νέα διατλαντική οικονομική συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Handelsblatt».
«Η Ασία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 45%. Έχουμε λοιπόν ακόμη τη δύναμη ως “Δύση” να συνεχίσουμε από κοινού να αναπτύσσουμε και να ορίζουμε τις προδιαγραφές για το παγκόσμιο εμπόριο. Αλλά για (να το επιτύχουμε) αυτό η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η σωστή απάντηση στην κινεζική συμφωνία με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», τόνισε.
Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός ζήτησε επίσης την έγκριση της παγωμένης Συμφωνίας Mercosur με τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής:
«Με την Mercosur, η ΕΕ έχει νομικά τη δυνατότητα να επιδρά με θετικό τρόπο στη Βραζιλία. Χρειαζόμαστε αποφάσεις τώρα και δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ώστε να ξεπεράσουμε τις αντιρρήσεις», πρόσθεσε.
Επίσης, ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ μιας νέας αρχής στην ΕΕ ενόψει των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω κορωνοϊού:
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κρίση του κορωνοϊού οδηγεί σε μια γεωπολιτική μετατόπιση της ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην γίνει ο χαμένος. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες να αγοράζουν ελεύθερα στην ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τις βιομηχανίες "κλειδιά" της από την Κίνα».
«Εάν εμφανιζόμαστε παγκοσμίως ως προστάτες αξιών, θα πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι η Κίνα θα κάνει στο μέλλον τις δουλειές, θα καθορίζει αξίες και εμείς θα τεθούμε στο περιθώριο. Η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει την προάσπιση των αξιών με μια σύγχρονη οικονομική πολιτική», κατέληξε ο Ευρωπαίος πολιτικός.