ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται συμφωνία για το εμβόλιο της Moderna

Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται συμφωνία για το εμβόλιο της Moderna
Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το κλείσιμο συμφωνιών με τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων κατά του κορωνοϊού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας με την CureVac για 405 εκατομμύρια δόσεις, ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και για το εμβόλιο της Moderna.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η επιδίωξη της Κομισιόν είναι η συμφωνία με τη Moderna για το εμβόλιό της να προβλέπει τιμή κάτω από τα 25 δολάρια/ δόση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία έχουν ήδη αρχίσει.

Νωρίτερα σήμερα η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 94,5% όπως προκύπτει από τα αποτελεσματα της τρίτης φάσης δοκιμών.

Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ πριν τη νέα χρονιά. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια δόσεις θα είναι έτοιμες για τις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα να κατασκευάσει ακόμη 500.000.000 – 1.000.000.000 την επόμενη χρονιά για παγκόσμια χρήση.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την CureVac για το δικό της εμβόλιο. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 405 εκατομμύρων δόσεων.

Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά συμβόλαιο για εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech που προβλέπει την αγορά έως 300 εκατομμύρια δόσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει ακόμη συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ