ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία - Τα τελευταία μηνύματα των δύο «μονομάχων»

Εκλογές ΗΠΑ: Μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία - Τα τελευταία μηνύματα των δύο «μονομάχων»
AP Photo/Gene J. Puskar

Ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αναμένεται να σημειωθεί στις Προεδρικές Εκλογές 2020. Ήδη 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν από την 3η Νοεμβρίου ενώ τα μηνύματα από τις κάλπες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι Πολιτείες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

«Ακούω ότι τα πάμε πολύ καλά στη Φλόριντα και τα πάμε πολύ καλά και στην Αριζόνα. Πάμε απίστευτα καλά στο Τέξας. Νομίζω ότι πάμε καλά παντού. Νομίζω ότι θα έχουμε μια υπέροχη βραδιά. Αισθάνομαι πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από την έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του στη Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ διαμήνυσε στην Αμερική ότι «όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι και η νίκη φέρνει ενότητα».

Μετά την τελευταία του παρέμβαση από την έδρα της εκστρατείας του στη Βιρτζίνια, ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημερώσεις σχετικά με την πορεία των αποτελεσμάτων σε απευθείας σύνδεση με την «αίθουσα πολέμου» που έχει στηθεί στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Στο τελευταίο του μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την ιδέα πρόωρης κήρυξης νίκης στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας ότι θα κηρύξει νίκη «μόνο όταν υπάρξει νίκη».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος καταφέρεται εδώ και μήνες εναντίον της επιστολικής ψήφου, καθώς διατείνεται ότι θα διευκολύνει τη νοθεία στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης προσπάθειας των Δημοκρατικών να του «κλέψουν» τη νίκη στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους».

Το δικαστήριο προ ημερών επέτρεψε στην Πενσιλβάνια, πολιτεία που συγκαταλέγεται σε αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, να καταμετρήσει θεωρώντας έγκυρες τις ψήφους που θα φθάσουν μέσω ταχυδρομείου ως και τρεις ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερων δικαστηρίων έπειτα από προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της απόφασης των τοπικών αρχών.

Αισιόδοξος ο Τζο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν φέτος «από οποιαδήποτε στιγμή στην αμερικανική ιστορία».

Μιλώντας από την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο πλήθος που τον επευφημούσε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερες από 150 εκατομμύρια ψήφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 - 30 ετών, καταγράφουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, καθώς επίσης ότι το 54% των ψηφοφόρων είναι μέχρι στιγμής γυναίκες.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος των ΗΠΑ» και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα: «Απλά πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, μπράβο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην έδρα του στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ για την εκλογική βραδιά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε Αϊόβα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο, τέσσερις κομβικές Πολιτείες των ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RealClearPolitics.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της RealClearPolitics, ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα των 7,2 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο είναι ισχνό στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και την Πενσυλβανία.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος -σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης- προηγείται στην Αϊόβα με 2 μονάδες, στη Τζόρτζια κατά 1 μονάδα, στη Βόρεια Καρολίνα κατά 0,2 και το Οχάιο κατά 1,4.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι η έρευνα της RealClearPolitics δεν δίνει μια ισορροπημένη εικόνα του εκλογικού κλίματος, καθώς στηρίζεται σε data κυρίως από Τζόρτζια και Οχάιο. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων που εδρεύει στη Τζόρτζια σταθμίζει τις έρευνές της στην «μεροληψία κοινωνικής επιθυμίας», λαμβάνοντας υπόψιν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι του Τραμπ φοβούνται να είναι ειλικρινείς για την πρόθεση ψήφου τους.

Σημειώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ότι RealClearPolitics ήταν μια από τις ελάχιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων που προέβλεψε σωστά ότι ο Τραμπ θα κερδίσει το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια το 2016.

Πολιτείες - κλειδιά

Οι πολιτείες κλειδιά για τις φετινές προεδρικές εκλογές είναι έξι: η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα, και το Ουισκόνσιν. Από κοντά ακολουθούν η Τζόρτζια και η Μινεσότα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το Οχάιο, η Αϊόβα και το Τέξας διαδραματίζουν επίσης ρόλο για την τελική έκβαση των εκλογών.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2016, ο Ντόνλαντ Τραμπ κέρδισε και τις έξι προαναφερόμενες πολιτείες, έναντι της τότε αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, κατακτώντας τη νίκη, παρότι η Κλίντον συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους.

Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (που δεν είναι πολιτεία) έχουν έναν καθορισμένο αριθμό «εκλεκτόρων» στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» – ανάλογο περίπου με το μέγεθος κάθε πολιτείας.

Το σύνολο των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων ανέρχεται σε 538.

Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 ψήφους, το Τέξας, που είναι το αμέσως επόμενο σε μέγεθος, έχει 38. Η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα έχουν από 29 η καθεμία.

Για να γίνει κάποιος πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία αυτών των ψήφων, δηλαδή 270 ψήφους του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων».

Όλες εκτός από δύο πολιτείες –το Μέιν και η Νεμπράσκα-, χρησιμοποιούν το σύστημα «ο νικητής τα παίρνει όλα», που σημαίνει ότι αν κάποιος υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, παίρνει το σύνολο των ψήφων που αντιστοιχούν στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων».

Προς ρεκόρ συμμετοχής

Περισσότεροι από 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν την 3η Νοεμβρίου σύμφωνα με έρευνα των CNNi, Edison Research και Catalist. Πρόκειται για πάνω από το 48% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει εκτοξευθεί στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού καθώς σε τουλάχιστον επτά Πολιτείες όπως το Τέξας, η Χαβάη, η Νεβάδα, η Ουάσιγκτον, η Αριζόνα, η Μοντάνα και το Όρεγκον, η μέχρι στιγμής συμμετοχή έχει ξεπεράσει το σύνολο όσων ψήφισαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε εθνικό επίπεδο, οι 102,7 εκατομμύρια ψήφοι αντιπροσωπεύουν το 75% των συνολικά 136,5 εκατ. ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες το 2016.

Πότε θα αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων;

Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αμέσως μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα σε ορισμένες περιφέρειες του Κεντάκι και της Ιντιάνα, στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας).

Στις περισσότερες Πολιτείες οι κάλπες θα κλείσουν μέχρι τις 21.00 (τοπική ώρα) οπότε θα αρχίσουν τις επόμενες ώρες να ανακοινώνονται αποτελέσματα.

Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη Πολιτεία, θα ψηφίζει μέχρι τις 06.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ενώ στη Χαβάη και την Αλάσκα, που όμως αναδεικνύουν ελάχιστους εκλέκτορες, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ώρα.