Η Αίγυπτος έδωσε στοιχεία για τη δολοφονία του Ιταλού ερευνητή
Οι αιγυπτιακές αρχές παρέδωσαν στην ομάδα των Ιταλών ερευνητών ορισμένα από τα στοιχεία που τους ζητούσαν επί εβδομάδες σχετικά με τη δολοφονία ενός Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή, του Τζούλιο Ρετζένι, στο Κάιρο, όπως γνωστοποίησε χθες βράδυ το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μόλις μερικές ώρες αφότου δικαστική πηγή στην Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η Ρώμη εξέταζε την άμεση ανάκληση της επταμελούς ομάδας που έχει στείλει στο Κάιρο, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας από τις αρχές της Αιγύπτου.
Ο 28χρονος Ρετζένι εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο. Η σορός του, με εμφανή σημάδια βασανισμού, βρέθηκε πεταμένη σε ένα χαντάκι σε προάστιο του Καΐρου την 3η Φεβρουαρίου. Ο Ιταλός έκανε έρευνα στην Αίγυπτο σχετικά με τα ανεξάρτητα εργατικά συνδικάτα και είχε γράψει ιδιαίτερα άρθρα που επέκριναν έντονα την αιγυπτιακή κυβέρνηση στην εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο, με την οποία συνεργαζόταν.
Η υπόθεση της δολοφονίας του έχει προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης στην Ιταλία και επιδείνωσε τις σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν κοινά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε πληροφορίες και σενάρια περί του ότι ο Ρετζένι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από αστυνομικούς ή / και από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών.
Το Κάιρο διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και κάλεσε την ιταλική αστυνομία να συμμετάσχει στην έρευνα για τον φόνο. Αλλά οι ιταλικές αρχές διαμαρτύρονται εξαρχής ότι δεν τους δίνονται τα στοιχεία που ζητούν.
Χθες η αποστολή έλαβε κάποια, αν και όχι όλα, στοιχεία από αυτά που είχε ζητήσει, περιλαμβανομένων δεδομένων για τις τηλεφωνικές κλήσεις του Ρετζένι, μια περίληψης της νεκροψίας-νεκροτομής από τις αιγυπτιακές αρχές, αλλά και κάποιες από τις καταθέσεις που πήραν Αιγύπτιοι αστυνομικοί.
«Είναι ένα πρώτο, χρήσιμο βήμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, πρόσθεσε όμως ότι «μέρος του υλικού το οποίο ζητήθηκε από τη πρεσβεία μας δεν έχει παραδοθεί ακόμη».
Χθες μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Μιλάνου κρέμασαν ένα πανό στο δημαρχείο με το σύνθημα «Θέλουμε την αλήθεια για τον Τζούλιο Ρετζένι», ανταποκρινόμενοι σε μια εκστρατεία της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία. Στην πρωτοβουλία παίρνουν μέρος κι άλλες πόλεις.
Ένα στέλεχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου δήλωσε ενώπιον εισαγγελέα ότι η νεκροψία-νεκροτομή που διεξήγαγε έδειξε πως ο Τζούλιο Ρετζένι ανακρινόταν επί έως κι επτά μέρες πριν τελικά εκτελεστεί, όπως μετέδωσε χθες το Ρόιτερς επικαλούμενο δύο πηγές.
Το στοιχείο αυτό—το οποίο διέψευσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αιγύπτου—είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη που έχει έλθει στην επιφάνεια ως τώρα ότι ο Ρετζένι δολοφονήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς παραπέμπει στις μεθόδους ανάκρισης οι οποίες, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν την «υπογραφή» τους.
Παρότι η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί τριβές στης σχέσεις Ρώμης-Καΐρου, δεν μοιάζει ικανή να προκαλέσει ρήξη σ' αυτές. Η Ιταλία εξήγαγε αγαθά ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αίγυπτο πέρυσι, ενώ η ιταλική δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Eni έχει αναλάβει σημαντικές δημόσιες συμβάσεις στη χώρα.