Κίνα: Η TikTok προσφεύγει στην αμερικανική Δικαιοσύνη για να αποφύγει την απαγόρευση
Ανανεώθηκε:
Η TikTok ζήτησε από έναν αμερικανό δικαστή να αναστείλει διάταγμα της κυβέρνησης Τραμπ που προβλέπει την απαγόρευση από την Κυριακή της τηλεφόρτωσης της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε προσφυγή που κατέθεσε σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θυγατρική εταιρεία της κινεζικής επιχείρησης ByteDance, υποστηρίζει πως μια τέτοια απαγόρευση δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακροαματική συνεδρίαση για την προσφυγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το Σάββατο πως αναβάλλει για τουλάχιστον μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου (αντί της 20ης Σεπτεμβρίου) την απαγόρευση της τηλεφόρτωσης της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ.
Μια πλήρης απαγόρευση των δραστηριοτήτων της TikTok στο αμερικανικό έδαφος ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τις 12 Νοεμβρίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από την TikTok, για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αν οι απαγορεύσεις δεν ανασταλούν, οι ζημιές που θα προκληθούν στους ενάγοντες θα είναι ανεπανόρθωτες», γράφει η πλατφόρμα στο δικαστικό έγγραφο.
Η εφαρμογή αμφισβητεί κυρίως την ιδέα πως το μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ βασίζεται σε φόβους για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τραμπ έχει πράγματι κατηγορήσει επανειλημμένα την εφαρμογή για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας μέσω της συλλογής δεδομένων των χρηστών της, κάτι το οποίο αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αρνείται κατηγορηματικά.
«Όπως έχουν αποδείξει οι ελάχιστα σαφείς και αντιφατικές δηλώσεις του προέδρου και άλλων αξιωματούχων αυτούς τους τελευταίους μήνες, κίνητρο των απαγορεύσεων δεν είναι κάποια αληθινή ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, αλλά μάλλον πολιτικές θεωρήσεις που συνδέονται με τις ερχόμενες γενικές εκλογές», υπογραμμίζει η TikTok.
Η πλατφόρμα είχε ήδη αρχίσει δικαστική διαδικασία στα τέλη Αυγούστου στην Καλιφόρνια αμφισβητώντας το διάταγμα για την απαγόρευσή της.
Η μητρική εταιρεία της, η ByteDance, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση πως υπέβαλε στο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου «αίτημα έγκρισης» για εξαγωγή τεχνολογίας -- χωρίς πάντως να συνδέσει σαφώς την πρωτοβουλία αυτή με την TikTok ή με κάποια ενδεχόμενη πώληση.