Κορωνοϊός - εμβόλιο: Πού βρισκόμαστε στην παγκόσμια έρευνα μετά το «πάγωμα» της AstraZeneca
Ανανεώθηκε:
Η εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας σε έναν από τους εθελοντές ήταν η αιτία της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca. Παρά ωστόσο από αυτήν την «ατυχή» συγκυρία, η παγκόσμια προσπάθεια συνεχίζεται ενώ το ίδιο το βρετανικό εμβόλιο δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε τροχιά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times που επικαλείται πηγές προσκείμενες σε αυτές τις δοκιμές, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό την επόμενη εβδομάδα.
Προς το παρόν πάντως η εταιρεία, αναγκάστηκε να σταματήσει τις δοκιμές του πιθανού εμβολίου της εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, δεν το έχει επιβεβαιώσει.
Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Φάουτσι: Ατυχής αλλά όχι ασυνήθιστη η διακοπή
Την Τετάρτη, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι η απόφαση της AstraZeneca να σταματήσει τις παγκόσμιες δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της είναι ατυχής, αλλά δεν αποτελεί ασυνήθιστο μέτρο ασφάλειας στη διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε.
Ο Φάουτσι, επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε πως ελπίζει ότι η εταιρία θα προχωρήσει στις δοκιμές του.
«Το συγκεκριμένο υποψήφιο (εμβόλιο) από την εταιρεία AstraZeneca είχε μια σοβαρή παρενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι βάζεις σε αναμονή τους υπόλοιπους από τους μεμονωμένους εθελοντές που έχουν εγγραφεί έως ότου μπορέσεις να βρεις τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Φάουτσι στο δίκτυο CBS.
Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.
Εννέα εμβόλια στη μάχη
Πέρα όμως από εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αρκετά ακόμη εμβόλια έχουν ριχθεί στη μάχη κατά της πανδημίας, παρουσιάζοντας μάλιστα μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Τα 9 εμβόλια που βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3 είναι τα ακόλουθα:
1. University of Oxford/AstraZeneca
2. Moderna/NIAID
3. BioNTech/Fosum Pharma/Pfizer
4. Sinovac
5. Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm
6. Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm
7. University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute
8. CanSino Biologics/Academy of Military Medical Sciences
9. Gam-Covid-Vac/Gamaleya Research Institute.
Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι τέλος του έτους.
Σημειώνεται επίσης ότι σχετικά με την ανεύρεση εμβολίου απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται: η δυνατότητα του εμβολίου να παράγει αντισωματική απάντηση για επαρκές χρονικό διάστημα, η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής.
Ιστορική δέσμευση
Εννέα μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύθηκαν για την τήρηση των όρων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη των πειραματικών τους εμβολίων, παρά την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι AstraZeneca, Moderna και Pfizer, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την «ιστορική δέσμευση», έπειτα από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τυχόν έκπτωση των όρων ασφάλειας λόγω των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ασκούνται για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19.
Οι υπόλοιπες εταιρείες που υπογράφουν την ανακοίνωση-δέσμευση είναι οι Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi και BioNTech.