ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Μπορεί να είναι ήδη αργά για να αποτραπεί ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας στην Ευρώπη

 CNNi: Μπορεί να είναι ήδη αργά για να αποτραπεί ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας στην Ευρώπη
(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

Στα υψηλά επίπεδα της άνοιξης επιστρέφουν τα κρούσματα του  κορωνοϊού στην Ευρώπη, την ώρα που επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας είναι προ των πυλών.

Οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου χαλάρωσαν τους περιορισμούς, ανοίγοντας ξανά εστιατόρια, καταστήματα και γραφεία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Όμως αυτή η χαλάρωση συνοδεύτηκε από αύξηση των λοιμώξεων, που θέτει την Ευρώπη σε ευάλωτη θέση.

«Ο ιός δεν κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ούτε έκανε διακοπές και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε τώρα», δήλωσε την Τετάρτη η Αντρέα Άμμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε, η αύξηση των αναφερόμενων ποσοστών μόλυνσης ήταν βραδύτερη απ'ότι τον Μάρτιο, όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία επλήγησαν ιδιαίτερα από την Covid-19, αλλά τώρα παρατηρήθηκε αύξηση για εβδομάδες.

Ωστόσο, οι θάνατοι στην Ευρώπη μειώθηκαν από έναν κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών περίπου τεσσάρων χιλιάδων στις αρχές Απριλίου σε περίπου 300 στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έκανε το CNNi.

«Έχουμε δει αυτήν την εβδομάδα ότι το ποσοστό κοινοποίησης στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ [Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος] και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα 46 ανά 100.000», δήλωσε η Άμμον.

«Μπορεί να θυμάστε ότι σε ένα σημείο βρισκόμασταν ήδη κάτω των 15, οπότε υπάρχει μια αύξηση και αυτή την αύξηση βλέπουμε τώρα για περισσότερες από πέντε εβδομάδες ... Είμαστε σχεδόν πίσω στα νούμερα που είχαμε δει τον Μάρτιο».

Στα μέσα Αυγούστου, το ECDC είπε ότι οι νέες συστάδες λοίμωξης φαινόταν να συνδέονται με νεότερους ανθρώπους που βγαίνουν σε μπαρ, εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους.

Η Άμμον είπε την Τετάρτη ότι η ανάκαμψη παρατηρείται επίσης σε γηραιότερους πληθυσμούς. «Τον Αύγουστο βλέπουμε περισσότερο ότι επηρεάζεται επίσης ένας γηραιότερος πληθυσμός, κάτι που δείχνει ότι έχουμε μια πραγματική αύξηση της μετάδοσης» ανέφερε.

Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχαουζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στο CNNi ότι ενώ τα αρχικά lockdown βοήθησαν στην επιβράδυνση της ταχέως αυξανόμενης επιδημίας και στη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων, «απλώς έσπρωξε το πρόβλημα λίγους μήνες».

«Τώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είχαμε τον Μάρτιο, ότι ο ιός είναι εκεί έξω, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια μεγάλη επιδημία όπως και τον Μάρτιο. Από αυτή την άποψη, δεν προχωρήσαμε καθόλου, εμείς απλά καθυστερήσαμε τα πάντα», είπε.

Σύμφωνα με τον Γουλχάουζ, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί κατά τη σύγκριση των αριθμών των κρουσμάτων, επειδή οι περισσότερες χώρες έχουν τώρα πολύ μεγαλύτερη ικανότητα δοκιμών απ'ότι τον Μάρτιο, αλλά σημείωσε ότι το ποσοστό των δοκιμών που βγαίνουν θετικά αρχίζει επίσης να αυξάνεται.

«Από όλους τους δείκτες, αυτός είναι που τραβάει περισσότερο το μάτι», είπε.

«Επιστρέφει σε αυτόν τον κρίσιμο δείκτη R [αριθμός αναπαραγωγής, που δείχνει την εξάπλωση του ιού], αν είναι πάνω από ένα ή κάτω από ένα. Στα αρχικά στάδια του πρώτου κύματος ήταν κοντά στο τρία. Και απλά δεν επιτρέπεται να φτάσει οπουδήποτε κοντά σε αυτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι χώρες έχουν τώρα καλύτερη παρακολούθηση και μπορούν να προχωρούν σε πιο στοχευμένα και τοπικά lockdown, αλλά η προσεκτική παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας.

Τα σχολεία άνοιξαν πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σύμφωνα με την Άμμον, μέχρι στιγμής υπήρξαν πολύ λίγες τεκμηριωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολεία και τα στοιχεία επί του παρόντος είναι αντικρουόμενα σχετικά με το αν είναι χρήσιμο ή όχι από άποψη της μετάδοσης, να κλείσουν τα σχολεία.

Οι κυβερνήσεις που ελπίζουν να αποφύγουν ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο, έχουν εισαγάγει νέα μέτρα, όπως κλείσιμο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους. Όμως, τα μέτρα αυτά συνάντησαν μαζικές διαμαρτυρίες σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς οι μέρες μικραίνουν, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επόμενη φάση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης μάχης.

Europe pushed the limit of how far to reopen. Now it may be too late to prevent a second virus wave By Emma Reynolds and Sharon Braithwaite, CNN