ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δύσκολη η κατάσταση για τις ΗΠΑ - Σχεδόν 6 εκατ. τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Δύσκολη η κατάσταση για τις ΗΠΑ - Σχεδόν 6 εκατ. τα κρούσματα
AP Photo/Bebeto Matthews

 Οι ΗΠΑ πλησιάζουν με ταχύ ρυθμό το ορόσημο των έξι εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί είναι 5.993.668, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης (Μέριλαντ), στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο, οι θάνατοι εξαιτίας της Cοvid-19 στις ΗΠΑ έχουν φθάσει πλέον τους 183.034, ενώ 2.153.939 άνθρωποι θεωρείται πως έχουν αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τουλάχιστον σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, όσο και ως προς αυτόν των θανάτων.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάφα, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τόνισε ότι άτομα που εκτέθηκαν στον Covid 19 χωρίς να είναι συμπτωματικά, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουν τεστ.

Αυτό αντιφάσκει με την προηγούμενη οδηγία του CDC, που σόκαρε γιατρούς και πολιτικούς και προκάλεσε κατηγορίες ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην βασίστηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση αλλά σε πολιτικές πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ επέκριναν την κίνηση του CDC ως «απερίσκεπτη» τονίζοντας πως «δεν βασίζεται στην επιστήμη» και δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν την οδηγία διεξαγωγής τεστ στις πολιτείες τους.

Την Τετάρτη, ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους εξέφρασε στο CNNi την ανησυχία του για την κίνηση του CDC.

Οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια - το υψηλότερο σύνολο παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι επίσης ο υψηλότερος στον κόσμο.

ΠΟΥ: Το τεστ κορωνοϊού στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο

Τα τεστ για τον εντοπισμό της μόλυνσης από τον κορωνοϊό και η γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων αυτών είναι κρίσιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά το τεστ στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε τα ύποπτα κρούσματα να υποβάλονται σε τεστ όπως και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αν αυτό είναι εφικτό, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άτομα με συμπτώματα του ιού.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, σημείωσε ότι τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό απορρόφησαν μεγάλο αριθμό πόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ