Έκρηξη στον Λίβανο: Στους 190 οι νεκροί - Κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται
Ανανεώθηκε:
Ο απολογισμός των νεκρών από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα αυτό τον μήνα τη Βηρυτό ανέβηκε σε 190, ενώ περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου.
Οι λιβανικές Αρχές ερευνούν τι πυροδότησε την έκρηξη των 2.500 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επτά άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται: τρεις Λιβανέζοι, τρεις Σύροι και ένας Αιγύπτιος. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι έχουν εντοπιστεί έκτοτε.
Από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, με το κόστος των άμεσων ζημιών να εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε σήμερα η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου.
Επιπλέον, 50.000 σπίτια, εννέα μεγάλα νοσοκομεία και 178 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.
«Αν αφήσουμε τον Λίβανο θα γίνει εμφύλιος πόλεμος»
«Εάν αφήσουμε τον Λίβανο θα γίνει εμφύλιος πόλεμος», προειδοποίησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα μεταβεί στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να ανορθώσει τη χώρα.
«Εάν αφήσουμε τον Λίβανο στην περιοχή, αν με κάποιο τρόπο τον αφήσουμε στην αχρειότητα των περιφερειακών δυνάμεων, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος» και «η ήττα της ίδιας της ταυτότητας του Λιβάνου», σε κρίση και θύμα μιας καταστροφικής έκρηξης στις αρχές Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για τους «περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος» που, «προστίθενται -μιλώντας συγκρατημένα- σε συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό», και οδήγησαν «σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και όπου υπάρχει σχεδόν αδυναμία διεξαγωγής μεταρρυθμίσεων».