ΚΟΣΜΟΣ

"Παγώνει" λόγω κάλπης για Brexit η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

"Παγώνει" λόγω κάλπης για Brexit η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού
REUTERS/Yves Herman

Κλίμα "παγώματος" βασικού νομοθετικού έργου καλλιεργείται στις Βρυξέλλες υπό το φόβο της πυροδότησης αντιευρωπαϊκού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πορεία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας ή μη στην ΕΕ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς, αρκετές είναι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που δεν προωθούνται ή εξέρχονται από την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν κακοτοπιές πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η καθυστέρηση στην ενδιάμεση αξιολόγηση του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης η οποία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση αναφορικά με πρόταση για αύξηση των δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Υπάρχει ένα είδος διακηρυγμένης προσοχής σε κάποια ζητήματα", είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μερσέντες Μπρέσο μιλώντας στο Politico και συμπληρώνοντας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα έχει αποφέρει "καθυστέρηση σε κάποιες συζητήσεις" συμπεριλαμβανομένης αυτής του προϋπολογισμού. "Δεν είναι τώρα η ώρα να δημιουργήσουμε προβλήματα", αναγνώρισε.

Την ίδια γνώμη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Πέδρο Λόπεζ ντε Πάμπλο που μίλησε για "κλίμα δημόσιας γνώμης στο οποίο όλοι επιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται Γάλλο αξιωματούχο ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση για μερικό πάγωμα των νομοθετικών μέτρων "λογικό".

"Αυτές οι προτάσεις μπορούν να συζητηθούν μετά τον Ιούνιο χωρίς να δημιουργηθούν πολλές δυσκολίες", τόνισε.
Και συνέχισε: "Βασικά, θα ήταν πιο προβληματικό εάν έπρεπε να διαπραγματευτούμε υπό την πίεση της Βρετανίας. Υπό μια έννοια, προστατεύει τα άλλα κράτη επίσης".

"Θα μας δυσκολέψει η καθυστέρηση", λένε ευρωβουλευτές

Η Κομισιόν πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να παραδώσει την αξιολόγηση του επταετούς προϋπολογισμού, με την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ωστόσο να μην αναμένει την πρόταση για αναθεώρηση πριν το φθινόπωρο.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής που τονίζουν ότι η καθυστέρηση θα δυσχεράνει ιδιαιτέρως τον εποπτικό τους ρόλο επί του προϋπολογισμού καθώς δεν θα τους δώσει αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή.

Αυτό που λένε είναι ότι χρειάζεται να δουν την πρόταση άμεσα και όχι τον Σεπτέμβριο μετά το δημοψήφισμα.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάν Όλμπριχτ, μέλος της επιτροπής λέει χαρακτηριστικά: "Θέλουμε η Επιτροπή να κάνει τις προτάσεις της το συντομότερο δυνατό. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο πάνω στην αξιολόγηση και την αναθεώρηση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο".

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Σίγκφριντ Μουρεσάν, οι ευρωβουλευτές είναι προετοιμασμένοι για μια ευρεία αναθεώρηση του εναπομείναντος στόχου του προϋπολογισμού ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση, που δεν είχε προβλεφθεί το 2013 όταν ο τωρινός προϋπολογισμός σχεδιαζόταν.

"Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη ευελιξία και χρηματοδότηση στη δικαιοσύνη και στις εσωτερικές υποθέσεις, που περιλαμβάνει ασφάλεια στα σύνορα και στο ταμείο μετανάστευσης", τόνισε ο Μουρεσάν.

Και πρόσθεσε: "Ελπίζω για περισσότερα χρήματα σε πεδία σχετιζόμενα με εξωτερική πολιτική, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέρη από τα οποία προέρχονται οι πρόσφυγες".

Κρίσιμη η κοινή λύση στο προσφυγικό για αποφυγή Brexit

Η επιτυχής ή μη προσπάθεια της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη στη διαχείριση του προσφυγικού -παρά τις μονομερείς κινήσεις της Αυστρίας και την οργή της Αθήνας που δραματικά προσπαθεί να συγκρατήσει τις ροές αποδεχόμενη ακόμα και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο- κρίνεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην δημοψηφισματική στάση των Βρετανών πολιτών που στην πλειοψηφία τους τηρούν επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις εισροές προς τη χώρα τους.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον πριν την συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι Βρετανοι να ψηφίσουν να βγουν από την Ευρώπη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

REUTERS/Yves Herman

"Η προσφυγική κρίση είναι το χειρότερο πολιτικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα γιατί είναι τόσο εύκολο να κατηγορήσει κάποιος την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, άλλες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε.

Κίνδυνος διάχυσης των δημοψηφισμάτων

Την ίδια ώρα, καλλιεργείται φόβος στις διπλωματικές τάξεις των Βρυξελλών ότι από την στιγμή που η Βρετανία πέτυχε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της στην ΕΕ θέτοντάς τους μάλιστα υπό την κρίση του λαού της, ριζοσπαστικά κόμματα σε όλη την Ήπειρο θα αρχίσουν να απαιτούν τις δικές τους ειδικά διαμορφωμένες για τις χώρες τους συμφωνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φινλανδία, υπάρχουν εκκλήσεις για δημοψήφισμα αποχώρησης από το ευρώ προτού "χτυπήσει" η νέα κρίση χρέους ενώ στην Αυστρία το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας υποστηρίζει ανοιχτά μια προοπτική διενέργειας τέτοιου δημοψηφίσματος. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα βέβαια στην Γαλλία, με τη Μαρίν Λεπέν να έχει στόχο την παρουσία της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

"Σήμερα είναι το Grexit, αύριο θα είναι το Brexit, μεθαύριο θα είναι το Frexit", είχε διακηρύξει το καλοκαιρί του 2015.

Από τη μεριά του, ο Φρανσουά Ολάντ που καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες να συγκρατήσει την άνοδό της, δεν ήταν και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των βρετανικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων για παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο, ευρωπαϊκοί κύκλοι δεν αποκλείουν ότι σε περίπτωση που το καλοκαίρι η Βρετανία αποφασίσει υπέρ της παραμονής της, ο Γάλλος πρόεδρος θα αποδεχθεί το αίτημα της Λε Πεν για δημοψήφισμα.

"Το ευρωπαϊκό κοινό θέλει να ερωτηθεί ξανά για το πώς νιώθει σχετικά με θεμελιώδη ερωτήματα κυριαρχίας", εκτιμά ο Δρ. Ρεμ Κόρτεουεγκ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων.

Για Ιούλιο πάει η πιθανή αύξηση των δαπανών

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι μπορούν να ξεσηκώσουν τα αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά της Βρετανίας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτυχία του Ντέιβιντ Κάμερον για περικοπή κατά 3% της βρετανικής συμμετοχής στον προϋπολογισμό το 2013 είχε παρουσιαστεί ως κορυφαίο επίτευγμα από την επιτελική πολιτική του ομάδα όταν επέστρεψε από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν τόσο η Κομισιόν όσο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχεδιάζουν ήδη να ζητήσουν την αύξηση των δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα τρία εναπομείναντα χρόνια. Ωστόσο, δεν αναμένεται η ανακοίνωση αυτή να γίνει πριν τον Ιούλιο, όταν και θα έχει γίνει το δημοψήφισμα.

Η διαδικασία που φαίνεται πως έχει προκριθεί είναι τον Ιούλιο η Επιτροπή προϋπολογισμού να παρουσιάσει μια αναφορά στην Κομισιόν με τις δικές της ανάγκες όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί για να λάβει την αντιπρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο.